Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Васил Велев с унищожителна критика към правителството

Васил Велев с унищожителна критика към правителството

„За май няма компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията. Не само за бизнеса, но и за болници, детски градини, театри. Изпратили сме покана за среща с премиера, но такава няма. Ако схемата за компенсации не бъде продължена ще протестираме с искане за оставка на правителството. Днес се събираме да уточним кога ще се проведат. Схемата се самофинансира от високите цени“.

 Това заяви Васил Велев от АИКБ за „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Той коментира и спирането на доставки на руски газ. „Обясненията на енергийния министър са за наивници. Няма проблем да се ползва руската схема за плащане на газовите доставки от Русия, защото не става дума за директно плащане в рубли, а за превалутиране на доларови плащания.

Няма загуба от това за купувача. ЕС ще продължи да внася газ от Русия. Вместо да го вземаме от производителя на ниска цена, ще го вземаме чрез посредници с 30 евро по-скъп. В чий интерес на това? Явно на някой, който ще получи комисиона“, коментира Велев.

За май няма компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията. Не само за бизнеса, но и за болници, детски градини, театри. Изпратили сме покана за среща с премиера, но такава няма.

Ако схемата за компенсации не бъде продължена ще протестираме с искане за оставка на правителството. Днес се събираме да уточним кога ще се проведат. Схемата се самофинансира от високите цени. 

Според него бизнесът е неспокоен, няма предвидимост, управлява се некомпетентно. „Няма как при увеличение на суровината природен газ, да няма ръст и на крайния продукт.

40% от потреблението на газ в ЕС е от Русия. Те не могат да бъдат заменени, няма инфраструктура. ЕС ще потребява следващите години руски газ.

От своя страна макроикономистът Евгений Кънев смята, че има много възможности за развитие след спирането на доставките.

„Причината е България и Полша да са първи е, че имат плащания най-напред. Любопитно е да видим какво ще се случи с другите страни.

Газовите и нефтените приходи представляват 40% от приходите на Русия“, посочи той.

По думите му се подновява възможността за внос на азерски газ. „Очаква се той да е доста по-евтин. Ако плащаме по-скъпо в следващите до три месеца, след юли това ще се компенсира с по-добри цени. От конкуренцията зависи колко по-висока ще е цената до юли“, подчерта Кънев.

И допълни, че преводът за доставка на газ по стария начин е направен в началото на април, но е върнат. 

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x