Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Вдигат с 800 лева заплатите на лекарите, с 550 на сестрите

Вдигат с 800 лева заплатите на лекарите, с 550 на сестрите

Заплатите на лекарите ще бъдат повишени с 800 лв., на професионалистите по здравни грижи – с 550 лв., а на останалите медицински работници – с 200 лв. според новия Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Медицинска федерация „Подкрепа“ и Националната браншова стопанска камара на търговците – дистрибутори на едро на лекарствени средства, медико-санитарни и билкови препарати подписаха в Министерството на здравеопазването Колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, с който се регламентира увеличение на основните възнаграждения в сектора, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Подпис под документа постави и здравният министър Асена Сербезова в качеството си на медиатор между синдикати и работодатели.

Работодателските организации, които решат да подпишат Колективния трудов договор, имат правна възможност да го направят и на по-късен етап.

„Повишаването на жизнения стандарт на работниците и служителите в сферата на здравеопазването е един от механизмите за повишаване качеството на предлаганите здравни услуги. Това е и една от възможностите за ефективно противодействие на все по-наболелите проблеми, свързани със заетостта в сектора, както с привличането, така и със задържането на младите специалисти. За всички нас е ключово да осигурим минималните стандарти, които да гарантират както професионалното самочувствие на медицинските служители, така и тяхната удовлетвореност от ежедневната работа“, посочи министър Сербезова.

На подписването присъства и министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. „Колективният трудов договор е стъпка, която ще повиши доходите на работещите в сектора и ще допринесе за задържането на медицинските кадри у нас. Това е особено важно за младите медици, които ще имат по-голям стимул да останат да работят в България“, отбеляза министър Гьоков.

Проф. Сербезова заяви, че именно постигането на по-високи, адекватни на съвременния живот възнаграждения в сектор „Здравеопазване“, е една от приоритетните задачи на Министерството на здравеопазването. „Даваме си сметка, че сключването на отрасловия колективен трудов договор е първата стъпка към реалното увеличение на доходите на медицинския персонал. Необходимо е да получим последваща подкрепа от държавния бюджет, за да можем да гарантираме получаването на заложените по-високи възнаграждения“, посочи Сербезова.

Тя подчерта, че преговорите между съсловните организации и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса по Анекса към Националния рамков договор за медицински дейности все още продължават и се надява да се постигне резултат, който да удовлетворява всички страни.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x