Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > История > Великите жени воини, които разбиват империи

Великите жени воини, които разбиват империи

В човешката история образът на великия пълководец често е свързан с мъжка фигура. Това се дължи на традиционната роля на жените в миналите епохи, която им е ограничавала възможностите за значимо участие в обществения живот. Въпреки това, историята познава и жени, които с решителност и умения са преодолели тези стереотипи и са изписали имената си с големи букви в хрониките. Ето разказите за някои от най-великите жени воини, които са побеждавали империи и са оставили незаличими следи в историята.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Царица Юдит

Юдит е живяла през 10-ти век и е била юдейска царица, управлявала народа бета израел в Етиопия. След като убива съпруга си, тя застава начело на царството си и през 960 година предвожда поход, който унищожава последното християнско царство в Африка – Аксум. Войните на Юдит разрушават паметници и църкви, а самата тя активно участва в погромите. Юдит управлява 40 години, като основната ѝ цел е изтребването на всички членове на Соломоновата династия. Дори и днес, в северна Етиопия се разказват приказки за Юдит, с които се плашат децата.

Боудика

Боудика е владетелка на келтското царство Норфолк, разположено в днешна Източна Англия. През 60 г. тя предвожда въстание срещу Римската империя и в жестока битка нейните войски избиват 70 000 римляни. Въстанието е потушено през 61 г., след което Боудика се самоубива, за да не бъде пленена. Римляните запомнят нейната червена коса и дълго време се страхували от червенокоси жени.

Сестрите Трунг

Сестрите Трунг са национални героини във Виетнам, които през 1-ви век от н.е. предвождат въстание срещу китайското владичество, продължило почти хиляда години. Те успяват да победят китайските легиони и основават свое царство в Северен и Централен Виетнам. Легендите разказват, че те влизали в бой чисто голи, за да засрамят противниковите войници. След две десетилетия битки с Китай царството им е унищожено, а сестрите се самоубиват, за да не бъдат пленени.

Царица Зенобия

Зенобия управлява град Палмира, в днешна Сирия, в началото на миналото хилядолетие. През 250 г. тя предвожда въстание срещу Рим и успява да завладее голяма част от Мала Азия, Сирия и Армения. Обявява се за царица на Египет и претендира, че е наследничка на Клеопатра. Нужни са цели 25 години на Рим, за да победи Зенобия. След това тя е окована в златни вериги и показана по улиците на Рим, но продължава да оказва влияние до края на живота си с редица заплетени интриги.

Историята на тези велики жени воини показва, че дори в епохи, когато ролята на жените е била силно ограничена, техните умения, решителност и лидерски качества са им позволявали да оставят незаличима следа в историята. Техните подвизи са пример за това как силата на духа и волята могат да преодолеят всички пречки и да променят хода на събитията.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x