Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Велики вторник е

Велики вторник е

Днес е вторият ден от Страстната седмица – Велики вторник – ден за поучения и последни нравствени наставления. Иисус ни дава пример как да благотворим – не като даваме от излишъка си, а както бедната вдовица да отделим от последните си материални средства.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Този ден Църквата избира за поука – чрез Притчата за десетте девици. В нея се говори за пет мъдри и пет неразумни девици, като се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните – само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото – елеят, е символ на милостта. На гръцки език „милост“ се произнася „елеос“. На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към избрания народ.

Христос разказал притчата за девиците на вярващи, за да им покаже, че трябва винаги да са готови да срещнат Небесния Жених с целомъдрие, милостиня и готовност за добри дела.

В нощта срещу Велики вторник Иисус Христос бил във Витания, а на сутринта дошъл в Йерусалимския храм, където поучавал народа.

Първосвещениците и старейшините, като слушали Неговите притчи, разбирали, че говори за техните грехове и искали да го заловят, но и се бояли да го нападнат открито, защото хората го почитали като пророк.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x