Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Вечерен коалиционен съвет

Вечерен коалиционен съвет

Лидерите на четирите управляващи формации – „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ се събират на Коалиционен съвет тази вечер. 

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

На нея се очаква да бъдат обсъдени Планът за възстановяване и устойчивост, енергийната политика и текущите проблеми между партньорите. А текущите проблеми не са малко, след като миналата седмица не бе избран нов гуверньор на БНБ, за чийто пост за известно време бяха кандидати и Андрей Гюров от ПП, и Любомир Каримански. Това предизвика сериозно напрежение в партньорите, на моменти с конспиративен привкус заради обявените на няколко пъти предупреждения и заплахи от страна на Любомир Каримански, за да бъде отказан от поста.

От друга страна на трупчета е и предложението на ДБ парламентът да обсъди предоставянето на военна помощ на Украйна, срещу което социалистите категорично се обявяват.

Отделно прехвърчаха искри и между ПП и ИТН по темата Северна Македония, за която лидерът Слави Трифонов обвини Кирил Петков, че се опитва да заобиколи официалната позиция на страната и Договора за приятелство и сътрудничество между двете страни. Самата Теодора Генчовска призна, че има търкания в правителството по темата. 

От „Има такъв народ“ пък в петък, след проваления избор на Каримански за БНБ, са внесли два проекта на решение за промени в състава на две парламентарни комисии – по конституционни и правни въпроси и по бюджет и финанси, където искат още едно място за сметка на ДБ. В момента и двете формации имат по двама представители, а ИТН искат да имат повече с аргумент броят на представителство на ниво парламентарни групи.

В последните две седмици коалиционните партньори се събираха в неделя следобед, като всеки един път нямаше нито официално представена информация, нито членове на съветите бяха словоохотливи пред журналисти

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x