Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
21.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Виетнам, новата любима дестинация за пътешествениците

Виетнам, новата любима дестинация за пътешествениците

След години на затишие България и Виетнам възобновяват отношенията си. До края на годината се очаква двете страни да подпишат спогодба за трудова миграция, което означава, че виетнамски граждани отново ще могат да работят у нас. В същото време все повече българи избират азиатската страна за екзотична почивка.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

След тъмните години на  COVID пандемията, туризмът във Виетнам се възражда ударно. Страната се превръща в новата любима дестинация на пътешествениците  и посреща милиони туристи. Сред тях има и много българи, които предпочитат зимния сезон там – на 25 градуса.

Едно от най-забележителните места, които се посещават, е заливът Ха Лонг. Той е част от природното наследство на ЮНЕСКО и е включен в списъка с 30-те най-красиви залива на планетата. Виетнамците го определят като едно от чудесата на света. В района има 2000 острова и всички те са различни с различна форма. На повечето има и пещери.

Отново разходка по вода, но този път с лодка, предлага комплексът „Транг Ани” или „Чанг Ан”, както е известен сред местните. Той също е обект на природно-историческото наследство.

Разходката с продължава около два часа. През това време може да се насладите на вдъхновяващата природа, грандиозен пейзаж от варовикови върхове, покрити с растителност и красиви пещери. Има и няколко спирки, сред които – при един от местните храмове.

Спокойствието на природата рязко се сблъсква с атмосферата на града в столицата Ханой. Едно от най-впечатляващите неща е трафикът. На пръв поглед изглежда пълен хаос, но виетнамците намират своя ред.

Очакванията за затворено общество с редица рестрикции в Социалистическата република, изчезват още с първите няколко крачки в Ханой. По улиците е пъстро и има всичко необходимо буквално на една ръка разстояние. Интернет и социалните мрежи са напълно достъпни. За около 5 долара на ден може да си закупите устройство, с което да споделяте неограничено снимки от всички красоти. А за видеата в социалните мрежи тийнейджърите във Виетнам имат специална подготовка и почти професионална техника.

С настъпването на нощта улиците се променят, а интернет общуването бива изместено от традиционното – лице в лице. През уикенда центърът на Ханой се затваря и става пешеходна зона и място за забавления.

В Ханой може да видите и един от малкото запазени мавзолеи в света. Тук се съхранява тялото на Хо Ши Мин, известен сред местните като бащата на свободен Виетнам. В непосредствена близост е и комплексът, в който е живял.

Въпреки различията в културите, във Виетнам българските туристи получават малко по-специално отношение. Често може да чуете и българска реч – от по-възрастните. Дължи се на историята от близкото минало. През 80-те и 90-те години хиляди виетнамци живеят, учат и работят у нас. Днес част от тях още помнят България.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x