Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Вижте с колко поскъпва токът от утре

Вижте с колко поскъпва токът от утре

Electrometer is measuring power consumption. Coins in foreground. Expensive electricity concept. 3D rendered illustration.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди новите цени на електроенергията и топлоенергията за периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г. Решението на регулатора засяга всички битови и промишлени потребители в страната и е основано на комплексна методика за ценообразуване, като са включени всички регулаторни елементи.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Електроенергия

Средното увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители е с 1,77%. Това увеличение варира в зависимост от конкретния електроснабдител и е както следва:

  • Електрохолд: увеличение с 3,10%
  • EVN: увеличение с 1,85%
  • Енерго Про: намаляване с 0,49%

Новите цени включват стойността на мрежовите услуги, като регулаторът е осигурил тяхната справедлива оценка при определяне на окончателните тарифи.

За периода от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г. топлофикационните услуги за битовите потребители ще бъдат по-евтини със средно увеличение от 8,47%. Това снижение на цените е резултат от регулаторната политика за подпомагане на потребителите и оптимизиране на разходите за топлоенергия.

Процесът на утвърждаване на новите цени беше предшестван от обществени обсъждания, проведени на 13 юни 2024 г., където бяха поканени всички заинтересовани страни. Тези обсъждания осигуриха прозрачност и включеност на широката общественост в процеса на определяне на регулаторните мерки.

Новите цени на електроенергията и топлоенергията за следващата година отразяват усилията на регулатора за балансиране на интересите на потребителите и енергийните доставчици. Въпреки увеличенията в цените на електроенергията за някои потребители, съпоставимото намаляване на топлоенергията предоставя някои известни компенсации. Следващият ценови период ще изиска внимателен мониторинг и управление, за да се гарантира устойчивото развитие на енергийния пазар в България.

Тези мерки отразяват комплексния характер на управлението на енергийната политика и необходимостта от съгласувано и отговорно регулиране във времена на икономическа нестабилност и глобални енергийни предизвикателства.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x