Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Височайша делегация от ЮНЕСКО посети остров Св. Кирик! Има ли развитие по проекта за Световен Център за изкуствата (ВИДЕО и СНИМКИ)

Височайша делегация от ЮНЕСКО посети остров Св. Кирик! Има ли развитие по проекта за Световен Център за изкуствата (ВИДЕО и СНИМКИ)

Делегация от ЮНЕСКО, водена от заместник-генералния директор Ернесто Отоне и началника на Отдел „Европа“ Берта де Санкристобъл пристигна в Созопол, предаде репортер на „Днес България“. Височайшите гости посетиха остров Свети Кирик и старото военноморско училище, което тъне в разруха.

По време на посещението бяха обсъдени възможностите красивото късче земя да се превърне в Световен Център за изкуствата. Ремонтът и цялостната реставрация ще струват близо 100 млн. евро.

Делегацията бе посрещната от кмета на Созопол Тихомир Янакиев, главния архитект на общината Радост Георгиева, областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова и бившия културен министър Велислав Минеков, който е в Инициативния комитет за възраждането на острова. Както е известно, в Министерството на културата има разработена детайлна стратегия за преобразяването на острова.

Първоначалният план той да бъде прехвърлен на Община Созопол е променен и към момента целта е да се търси външно финансиране за реализиране на стратегическия проект. Сградата на старото военноморско училище, която днес е в окаян вид, е проектирана от арх. Николов и е паметник на културата. Някога в нея са учили моряци, сред които е бил и поетът Никола Вапцаров.

„Това е възможност не само за България, но и за човечеството. Да видим на едно място не само археологически обекти, подводно богатство и културно наследство, което е под водата. Също така и сгради, които са уникални. Интересното в случая е как да се намери вариант да се съхрани това, което е открито и  да се направи връзката с изкуствата“, коментира пред журналисти Ернесто Отоне.

Той определи проекта като многофункционален и интересен и изрази надежда, че посещението ще позволи да се очертаят възможностите за подкрепа, за да изпъкнат предимствата и значението му сред множеството предложения за подкрепа, които са отправени към световната организация.

Ернесто Отоне постави акцент върху високата оценка, която получава България, за опазване на културното наследство и по-специално недвижимото. „Тази работа, която върши България, я превръща в стратегически партньор на ЮНЕСКО, каза той“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x