Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Рим 17-ото издание на „Празник на българското кино“

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в Рим 17-ото издание на „Празник на българското кино“

Вицепрезидентът на България, Илияна Йотова, официално откри 17-ото издание на „Празник на българското кино в Рим“. Това събитие, което е значима част от културния календар на италианската столица, събира както българската общност в Рим, така и италианската публика, и предоставя платформа за срещи на представители на артистичния свят.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Фестивалът, който ще продължи до 23 юни, е организиран от Българския културен институт в Рим с подкрепата на българското посолство, Министерството на културата и Националния филмов център. В своята реч вицепрезидентът Йотова цитира Федерико Фелини: „Човек съществува единствено в това, което прави“, и подчерта важността на творческата дейност. Тя специално благодари на Жана Яковлева, създателката на фестивала, за нейната енергия и усилия в популяризирането на българския талант.

Илияна Йотова изтъкна, че българското кино преживява Ренесанс и става все по-интересно и завладяващо. Програмата на фестивала включва филми като „Диада“ на Яна Титова, „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев, „Майка“ на Зорница София, и документалната поредица „НепознатиТЕ“ на Георги Тошев с епизодите „Христо завинаги“ и „Чапа срещу Фелини“. Също така, в програмата е включен и филмът „Ваймар експрес“ на Милена Фучеджиева.

По-рано вицепрезидентът посети Българския културен институт в Рим, разположен в къщата на известния оперен бас Борис Христов. Жана Яковлева, дългогодишен директор на института, подкрепи идеята на Илияна Йотова за създаването на Български национален културен институт, подобен на Гьоте институт и Сервантес. България е единствената страна в Европейския съюз, която все още няма такава институция.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x