Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Водолази чистиха морското дъно край Морска гара и Ченгене скеле

Водолази чистиха морското дъно край Морска гара и Ченгене скеле

Община Бургас, съвместно с водолазите от СНЦ „Приятели на морето“, почистиха морското дъно от отпадъци през уикенда. Екоинициативата се проведе в двата празнични дни, Лазаровден и Цветница (16 и 17 април), в района на Морска гара – Бургас и Рибарско селище Ченгене скеле.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Сред участниците в това начинание беше и украинката Наталия Поликова, наскоро пристигнала от Одеса, която е професионален инструктор водолаз.

Въпреки дъжда, ниската температура и слабата видимост под водата, най-вече в неделния ден, гмуркачите успяха да извадят на повърхността много пластмасови и метални отпадъци.

След акциите, събраните боклуци бяха транспортирани и депонирани.

Водолазната инициатива беше предшествана от проучване на екологичното състояние на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното. Проучването се реализира в 6 избрани полигона на Бургаския залив (зони с повишен антропогенен натиск): Пристанище Бургас, Пристанище Сарафово, акваторията на Северен и Централен плаж, Ченгене скеле и остров св. Анастасия.

Черно море е сред най-замърсените с пластмасови отпадъци водни басейни в света. Опазването на морската среда чрез изпълнението на различни мерки е сред приоритетите и част от стратегията на Община Бургас за подобряване на биоразнообразието по Южното Черноморие и постигането на т. нар. „син растеж“.

Целта на проведените дейности е да повиши обществената осведоменост за глобалния проблем с морските отпадъци на Европа и да вдъхнови промени в отношението и поведението на всички нас.

Инициативите са в рамките на съвместен проект на Община Бургас и Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – „Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж“, финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИР-01-237/14.12.2020 г.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x