Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Институции > Военният министър предлага да купуваме бойна техника заедно със съюзници

Военният министър предлага да купуваме бойна техника заедно със съюзници

Да се даде възможност на Министерството на отбраната да се включва в поръчките за бойна техника на съюзнически на България страни, ще настоява военният министър Драгомир Заков.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията по отбрана, на което той бе изслушан. Поводът министърът да обяви това пък стана проекта за закупуване на бронирани бойни машини за сухопътните войски, който той обяви като един от приоритетните за МО.

„Това е тема, с която се занимавам буквално от първия ден. Ние имаме ангажимент и по линия на НАТО. В момента разглеждаме проектите един по един. Опитваме се да намерим най-прекия път да получим най-добра цена и най-добри способности. Следваме правилото, че зад всяка стотинка трябва да седи въоръжение. Парите не са ни много и трябва да ги изхарчим по най-ефективния начин“, каза той, цитиран от „24 часа“.

„Може би трябва да помислим за начина, по който сме работили до този момент с наши съюзници. Защото дори в този момент имаме възможност да се включим към договор, който наши съюзници са сключили за бронирана бойна машина, но до този момент никога не сме правили подобна процедура, а и не откривам възможност как това да стане. Трябва за в бъдеще да бъдем отворени към подобен вид възможности, тъй като те скъсяват неимоверно много пътя, включително за преговори, постигане на цена, на някакъв пакет. Има държави, с които имаме сходни проблеми, сходни необходимости, които вече са направили готов проект и го изпълняват, и в който ние можем да влезем. За да не стане объркване – в момента не работим по такава опция, но считаме, че за в бъдеще трябва да имаме такава възможност и законов начин това да се случи“, каза Заков.

Идеята на министъра пък срещна одобрението на депутата Джейхан Ибрямов от ДПС, който настоя, че тя трябва да се обсъди на специално заседание на комисията по отбрана.

Министърът на отбраната отново обясни, че ще се търси вариант за лизингови Ф-16 втора ръка или други изтребители, които България да купи извън вече поръчаните. Причината е, че в момента България разполага само със съветските МиГ-29 за охрана на небето си. Те обаче имат нужда от поддръжка и ремонт, а двете страни, които могат да ги извършат са Русия и Украйна, но пък те са във война. Така единственият вариант, който остава е Полша, но България все още няма отговор дали те ще помогнат за МиГ-овете ни, стана ясно от изказване на Заков.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x