Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Войната в Судан заплашва с глад Източна Африка

Войната в Судан заплашва с глад Източна Африка

epa10598282 People fleeing Sudan arrive at Wadi Karkar bus station in Aswan, southern Egypt, 29 April 2023. According to Egypt's Foreign Ministry, a total of 2,679 Egyptian nationals have been evacuated from Sudan since mid-April. Heavily armed clashes between Sudan's military and rival paramilitary groups have been shaking the capital Khartoum and other parts of the country since 15 April 2023. EPA/KHALED ELFIQI

Продължаващото насилие в Судан може да вкара Източна Африка в хуманитарна криза. За това предупреди в неделя директорът на Световната продоволствена програма на ООН в Германия Мартин Фрик пред агенция DPA.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Една трета от населението на страната гладуваше още преди избухването на боевете, сега има недостиг на всичко и цените на храните растат до небесата“, каза директорът. 

Подобни увеличения на цените има в съседните Чад и Южен Судан, като и двете са приели хиляди бежанци от началото на боевете в Судан преди две седмици.

„В Южен Судан, който е изправен пред наводнения в някои райони и суши в други поради климатичната криза, цените на храните се повишиха с 28% за много кратко време“, каза Фрик.

Фрик каза, че най-уязвимите, търсещи подслон в Судан, включително бременни жени и вече недохранени деца, могат да останат без нищо, ако спряната помощ не бъде възобновена.

Припомняме, че сблъсъците и боевете в суданската столица Хартум продължиха да се засилват въпреки обявеното тридневно примирие, което трябваше да изтече тази нощ.

Армията в Судан съобщи, че е започнала с въздушни удари и тежка артилерия да атакува града от всички посоки, за да прогони съперници си- паравоенните сили.

Поради това милиони остават в капан в столицата, където храната вече не достига. В същото време в Судан пристигна първият самолет, извършващ голям хуманитарен полет с медицински консумативи.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че самолет е кацнал в Порт Судан с осем тона хуманитарни доставки, включително здравни комплекти за болници.

Повече от 70% от здравните заведения в Хартум са затворили в резултат на боевете, които избухнаха на 15 април.

Броят на убитите продължава да расте и той вече надвиши 500 души, но реалният общ брой на загиналите и ранените се очаква да бъде много по-голям.

Споразумението от четвъртък вечерта за удължаване на примирието последва интензивни дипломатически усилия от страна на съседни страни, САЩ, Обединеното кралство и ООН. Но удължаването от 72 часа не бе издържано. Oфициалното споразумение за прекратяване на огъня изтича в полунощ, но щяло да бъде удължено с още три денонощия „в отговор на международни, регионални и местни повиквания“.

По информация на Reuters армейски дронове са атакували позиция на паравоенните сили близо до голяма петролна рафинерия.

Въпреки превъзходната огнева мощ на армията, паравоенните са много мобилни и по-подходящи за градска война, смята БиБиСи.

Междувременно в Порт Судан хората отчаяно се опитват да се качат на кораби, някои от които се насочват към Саудитска Арабия и Йемен.

В събота бившият судански премиер Абдала Хамдок предупреди, че конфликтът може да стане по-лош от този в Сирия и Либия.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x