Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Втори тур на изборите във Франция

Втори тур на изборите във Франция

Французите се отправят днес към урните, за да гласуват във втория тур на предсрочните парламентарни избори, свикани от президента Еманюел Макрон. Първият тур, проведен на 30 юни, определи крайната десница „Национален сбор“ (НС) за победител. Ако тенденцията се затвърди и днес, това ще бъде първият случай след Втората световна война, когато крайнодесните може да се върнат на власт във Франция.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Тази вечер ще стане ясно дали следващият премиер ще бъде председателят на НС Жордан Бардела. Въпреки това НС предупреди, че ако не спечели абсолютно мнозинство, няма да оглави следващото правителство.

Независимо от изхода на изборите, се очакват трудни дни за президента Макрон, чиято политическа сила остана на трето място на първия тур през юни. Вероятно ще му бъде все по-трудно да предприема законодателни промени и по-големи политически инициативи през останалите три години от мандата му, като няма възможност да свика нови предсрочни избори за парламент през следващата година.

Макрон свика настоящите избори след слабото представяне на неговата политическа сила на изборите за евродепутати в началото на юни, което много анализатори определят като голям риск, който не доведе до очакваните от него резултати.

Първите резултати от днешния втори тур ще станат известни тази вечер след приключването на гласуването в 21.00 ч. българско време в големите градове. Днес ще бъдат разпределени 501 от общо 577 депутатски места в Националното събрание, като останалите бяха обявени след първия тур.

Изходът от френските избори ще се разглежда и в контекста на нарасналата подкрепа за крайната десница в Европа, отчетена на изборите за Европейски парламент миналия месец. Очаква се решенията на френските избиратели да повлияят на подкрепата за Украйна, дейността на НАТО, разширяването на ЕС и съдбата на мигрантите.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x