Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Във ВМА трансплантираха черен дроб на мъж

Във ВМА трансплантираха черен дроб на мъж

На 29.04.2023 г. (събота) специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) направиха поредна чернодробна трансплантация, която е трета от началото на 2023 година, съобщиха от Пресцентъра на здравното заведение.

Реципиентът и донорът са мъже – съответно на 55 и на 48 години. Трансплантацията продължи около 6 часа. Към момента пациентът се намира в добро състояние, контактен е и е адекватен, коментира доц. Васил Михайлов, който ръководи екипа, извършил интервенцията.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Изказва се и благодарност на лекарите от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ за „перфектната организация при осъществяване на експлантационния процес (изваждането на органите)“, допълни оше доц. Михайлов.

Първата трансплантация на черен дроб във ВМА е на 21.04.2007 г., а до момента проф. Никола Владов и неговият екип от Клиника по чернодробно-панкреатичнахирургия и трансплантология са извършили общо 89 такива интервенции.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x