Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Възстановен е мостът в Балтимор

Възстановен е мостът в Балтимор

Каналът за корабоплаване на пристанището на Балтимор бе официално отворен отново, след като беше затворен за 11 седмици поради срутването на моста Франсис Скот Кий. Съоръжението се срути след удар от товарния кораб „Дали“ на 26 март 2024 г., което доведе до смъртта на шестима души и блокира кораба под останките в река Патапско. Новината беше съобщена от БиБиСи.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Инженерният корпус на армията на САЩ обяви, че проходът, където се срути мостът, вече е безопасен за транзит. Каналът, който е с ширина 700 метра и дълбочина 15 метра, е възстановен до първоначалните си оперативни размери, което позволява на корабите да преминават безпрепятствено.

След инцидента на 26 март, спасителните екипи работиха неуморно за разчистването на отломките. Около 2000 спасители, включително стотици международни специалисти, участваха в операцията. Те премахнаха приблизително 50 000 тона стомана и бетон с помощта на флотилия от влекачи и повече от дузина плаващи кранове. Важна стъпка в процеса бе премахването на контейнеровоза „Дали“ от влекачи миналия месец, което позволи окончателното разчистване на корабните маршрути.

Инцидентът е подложен на разследване от ФБР и бреговата охрана на САЩ. Очаква се пълното възстановяване на участъка да отнеме повече от четири години и да струва до 1,9 милиарда долара. Този дългосрочен проект включва изграждането на нов мост и укрепване на инфраструктурата, за да се предотвратят подобни инциденти в бъдеще.

Откриването на канала за корабоплаване в пристанището на Балтимор е ключов момент в усилията за възстановяване след катастрофалния инцидент. Въпреки че пълното възстановяване ще отнеме години, първоначалните мерки за безопасност и оперативност са успешно изпълнени, което осигурява важен търговски маршрут за региона.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x