Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Върховният съд на Иран отмени смъртната присъда на рапъра Тумай Салехи, делото се връща за преразглеждане

Върховният съд на Иран отмени смъртната присъда на рапъра Тумай Салехи, делото се връща за преразглеждане

Върховният съд на Иран отмени смъртната присъда на рапъра Тумай Салехи, произнесена по обвинения, свързани с протестното движение в страната през 2022-2023 г. Това съобщиха агенциите АФП и „Ройтерс”, като се позоваха на адвоката на Салехи, Амир Раисиан.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Раисиан информира в социалната мрежа Х, че присъдата на Салехи е отменена и делото се връща за преразглеждане. Въпреки това, към момента няма официално потвърждение за съдебното решение от иранските власти.

Тумай Салехи е известен с песните си, в които подкрепя протестите след смъртта на 22-годишната Махса Амини в ареста. Махса Амини, млада иранка от кюрдски произход, беше задържана за „неподходящ“ хиджаб и почина в ареста, което доведе до масови протести в страната.

Случаят на Салехи привлече международно внимание, тъй като той използва музиката си като средство за изразяване на солидарност с протестиращите и за критикуване на властите. Решението на Върховния съд да отмени смъртната присъда и да върне делото за преразглеждане се възприема като важна стъпка в контекста на борбата за човешки права в Иран.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x