Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > В България въведени нови автоматизирани системи за токсикохимичен анализ на наркотици в кръвта

В България въведени нови автоматизирани системи за токсикохимичен анализ на наркотици в кръвта

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че в България вече са налични нови четири автоматизирани системи за токсикохимичен анализ на наркотици в кръвта, съобщава БНР-Бургас. Първите две системи бяха представени в началото на годината, като сега, със средства от Фонда за безопасност на движението, страната разполага с още четири.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Всички проби, подадени за изследване, се обработват в рамките на две седмици. Има известно забавяне за натрупаните проби от предишни периоди, но според министър Стоянов, в момента се обработват и издават 40% повече експертизи в сравнение с миналата година, благодарение на усилията на Националния институт по криминалистика на МВР.

Министърът подчерта, че процесът е задвижен и че са назначени и обучени нови служители, за да се осигури бързо правораздаване и максимално бързо издаване на експертизите. От шестте налични машини в България, четири са разположени в НИК, по една в Медицинския институт на МВР и във ВМА. Очаква се в близките месеци да заработи и лаборатория в Плевен, като са предвидени и нови лаборатории в Пловдив, Варна и Бургас.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x