Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

В Германия започнаха безплатни курсове как се живее без ток

Перспективата най-силната икономически страна в Европа, Германия, да остане на тъмно изглежда съвсем реална с оглед на настоящата енергийна криза. Някога само сюжет на екшън филми, сега подобен развой звучи възможен за германците и те искат да са подготвени за него, като все повече се записват на курсове, за да се научат как да действат, ако се окажат потънали в мрак, пише Ройтерс.

„Ако електричеството спре, тогава абсолютно нищо няма да работи. И ние трябва да осъзнаем какво всъщност означава това“, каза Биргит Еберлин, инструкторка в Работническата самарянска федерация (ASB). Дори простите задачи – от приготвяне на храна и достъпа до питейна вода до грижата за домашни любимци или звънене на вратата на съседа – всички те се превръщат в големи предизвикателства.

Германската благотворителна организация предлага безплатни курсове по темата, като част от програма на Федералната служба за гражданска защита и помощ при бедствия (ВВК). На курсовете Еберлин разказва на своите ученици как да се подготвят за прекъсвания на електрозахранването, като се снабдят със свещи, кибрит и челници. Курсовете се провеждат в помещенията на благотворителната организация в Югоизточен Берлин, и обикновено в условията на мрак, или слаба светлина от факли.

„Преди три поколения хората знаеха какво е да си без електричество. Днес осъзнаваме, че едва можем да функционираме без тази него“, каза Албрехт Брьоме, бивш началник на пожарната в Берлин.

Федералната мрежова агенция на Германия предупреди за възможни ограничения на газа през идната зима, след като руските енергийни потоци към страната драстично намаляха след инвазията в Украйна. Въпреки това, с почти запълнени газохранилища и необичайно топла есен, която помага в усилията за икономии на енергия, властите в Берлин се надяват да избегнат непланирани спирания на тока.

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x