Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > В Деня на будителите – работещите в РИМ Бургас излизат на протест в подкрепа на дейците на българската култура

В Деня на будителите – работещите в РИМ Бургас излизат на протест в подкрепа на дейците на българската култура

1 ноември – ДЕН НА БУДИТЕЛИТЕ И ДЕН НА ПРОТЕСТ! ДА СЕ СЪБУДИМ И ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

На 1 ноември честваме делото на българските народни просветители, книжовници и революционери. На културните дейци и личностите със съществен принос за възхода и запазването на народа. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника. По този повод тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски казва: „…първата наша грижа е да обърнем погледа на нашата младеж към всичко ценно и светло от нашето минало и да я приобщим към това минало, за да почерпи тя от него бодрост и упование, сила и импулс към дейност и творчество.“

На 1 ноември 2023 година НИЕ работещите в Регионален исторически музей Бургас ще се присъединим към дейците на българската култура от цяла България и ще излезем на протест под надслов ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА!

Ще затворим експозициите от 12:00 до 13:00 часа и ще се съберем пред Държавна опера Бургас.

На 1 ноември с подкрепата на КТ „Подкрепа“ и НФ „Култура“ мирно, но настойчиво ще заявим отново нашите искания:

Да бъдат увеличени работните заплати в сектора на не по-малко от 2000 лв. и да бъдат изравнени възнагражденията с работещите в бранш „Образование“.

Да бъде увеличен бюджетът за култура на 1% от БВП.

Да бъдат променени правилата за провеждане на конкурсни сесии за целево финансиране на проекти в областта на културата като бъдат признавани и разходи за възнаграждения на служители на кандидатстващата организация. До този момент такива разходи са недопустими.

Да бъде увеличен с 50% Единният разходен стандарт за 2024 г. за субсидирана бройка на музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища.

Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка на останалите 50 музея, които все още са финансирани като местни дейности.

Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи на музеи, библиотеки и галерии.

Да бъдат изготвени нормативни актове, с които да бъдат осигурявани културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, с допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

Да бъде въведен допълващ стандарт за дейност, свързана с дигиталните услуги и дигитализация на книжовната памет, за софтуерните продукти и платформи, така както е във всички европейски културни институти.

При разкриване на нови филиали и центрове към регионалните културни институти, те да бъдат обезпечавани с допълнителни щатни бройки.

Да бъдат осигурени достойни възнаграждения за работещите в БНР, Българската национална филмотека, Държавната агенция „Архиви“.

Министърът на културата Кръстьо Кръстев да поеме отговорност, както правеха неговите предшественици от времето на Елка Константинова насам, и да подпише като страна Браншовия колективен трудов договор за „Музеи и галерии“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x