Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Икономика > В спешен порядък и Шишков се заема с водата за Бургас

В спешен порядък и Шишков се заема с водата за Бургас

Действия са предприети за спешно стартиране на аварийно укрепване на пречиствателната станция за питейни води на яз. „Ясна Поляна“, която водоснабдява населените места южно от Бургас.

Това заяви регионалният министър арх. Иван Шишков на работна среща в МРРБ. В нея участваха също зам.-министърът Николай Шушков, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова и други.

Ще бъде направен анализ до края на седмицата, който да установи колко средства са необходими за укрепване на съоръженията в яз. „Ясна Поляна“, посочи Шишков и разясни, че това е нужно, за да може да се кандидатства за тях пред Министерския съвет.

Вероятно сумата ще бъде около 15 млн. лв. и ще се ползва както за укрепване, така и за изграждане на дублираща линия, която да подава вода докато траят ремонтните дейности, предполага министърът. Около два месеца ще отнеме укрепването на авариралите басейни, а цялостният ремонт ще приключи около 15 юни тази година, уверен е Шишков.

Бедственото положение в Бургас: Вода за зимата има, за лятото- не

Бедственото положение в Бургас: Вода за зимата има, за лятото- не

Конструкцията на пречиствателната станция е пропаднала

По думите му паралелно с това ще се работи и за изграждане на чисто нова пречиствателната станция, тъй като съществуващата е силно амортизирана, за което регионалният министър поиска обяснение от ръководството на ВиК – Бургас.

По време на срещата стана ясно, че Созопол може да получава вода и от деривация „Камчия“, но всички останали населени места на юг разчитат на вода от яз. „Ясна поляна“.

Поставен бе и въпросът за язовирите „Порой“ и „Ахелой“, които трябваше да се ползват за алтернативно водоснабдяване на Бургас и региона. Шишков напомни, че за двата обекта са дадени пари от бюджета, което определи като прибързано решение. Причина за това е, че липсва проектна документация и анализ дали водата става за питейно водоснабдяване.

Министърът уточни, че няма одобрени подробни устройствени планове и разрешителни за строеж за обектите, които се изискват, както и че няма пречиствателни станции, за да може да се ползват за водоснабдяване.

Казусът с изграждането на околовръстен път на гр. Айтос отново бе на прицел на работната срещата. Оказа се, че повече от година общината не започва строителството на околовръстно шосе, като дори администрацията оставила без отговор писмо на АПИ по темата от 29.03.2022 г.

Шишков разпореди МРРБ и АПИ да окажат пълно съдействие на общината при стартирането на проекта. Държавата ще помогне с финансиране, но местната власт трябва да промени Общия устройствен план, указвайки възможните терени за строителство, обясни арх. Шишков.

Според него при добра координация и мобилизация на общинските и държавни институции, шосето може да е факт до 2 години.

Има вариант и за финансиране на трасето по европейски проект, което включва партньорство между общината и АПИ. На срещата бе поет ангажимент областният управител на Бургас – Мария Нейова, да инициира промяна на ОУП на Айтос, както и да управлява и осъществява координация между институциите.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x