Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
21.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > В Швеция е страшно

В Швеция е страшно

Нови безредици пламнаха в нощта на събота срещу неделя в Малмьо във връзка с действията на лидера на датската дясна екстремистка партия „Твърд курс“ Расмус Палудан, който проведе антиислямски демонстрации, включващи публично изгаряне на Корана. Изгоря и градски автобус, съобщи в неделя вестник Dagens Nyheter.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Действията на протестиращите бяха насочени както срещу политика, така и срещу полицаите, срещу които бяха хвърляни камъни и коктейли Молотов. Първоначално акцията Палудан е била планирана в град Ландскрона, но от съображения за сигурност полицията предложи друго място за събитието в едно от предградията на Малмьо. Според полицията първоначално демонстрацията е протекла спокойно, но по-късно две дузини младежи започнали да хвърлят камъни по служителите на реда, които са охранявали събитието.

Вечерта, след заминаването на Палудан, всичко се успокои, но около полунощ безредиците избухнаха с нова сила. Те дори се пренесоха и в Ландскрона, откъдето акцията бе преместена по съображения за сигурност.

Няколко души бяха ранени, а три автомобила бяха изгорени по време на протестите в Малмьо в събота.

Последните дни политикът предизвика вълна от безредици. По време на петъчните сблъсъци заради поредната акция на Палудан в град Еребру 12 полицаи бяха ранени и няколко патрулни коли бяха запалени. Осем души бяха задържани в Ринкеби, предградие на Стокхолм, по време на подобни безчинства. При демонстрации във връзка с акцията на датския политик в Линчопинг и Норчьопинг в четвъртък бяха унищожени 10 автомобила, полицията задържа двама протестиращи.

Партията „Твърд курс” е основана от Палудан през 2017 г. Той е известен с множество антиислямски видеоклипове в YouTube.

Политикът публично изгори Корана, наричайки изгарянето почит към свободата на словото. Неговата партия настоява за забрана на исляма и депортиране на всички „незападни търсещи убежище“ от Дания.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x