Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > В Щатите одобриха първото по рода си смъртно наказание, чрез задушаване с азотен газ

В Щатите одобриха първото по рода си смъртно наказание, чрез задушаване с азотен газ

Върховният съд на американския щат Алабама упълномощи държавни служители да извършат първата екзекуция на затворник в САЩ чрез задушаване с азотен газ, предаде Ройтерс. През август главният прокурор на Алабама – републиканецът Стив Маршал, поиска от съда да разреши на щата да екзекутира с газ Кенет Смит, осъден за убийство през 1998 г.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Смъртоносното обгазяване включва поставяне на маска на лицето на осъдения, свързана с цилиндър с азот, така че да бъде лишен от кислород.

58-годишният Смит е един от само двама осъдени на смърт в САЩ, оцелели след опит за екзекуция, след като през ноември щатът Алабама не успя да изпълни неговата по-рано насрочена екзекуция чрез смъртоносна инжекция.

Адвокатите на Смит казаха, че протоколът за обгазяване, който не е тестван, може да наруши забраната в конституцията на САЩ за „жестоки и необичайни наказания“ и всякакъв втори опит за екзекуцията му би бил противоконституционен. 

В кратко разпореждане, издадено в сряда, съдът, в който всички магистрати са републиканци, постанови, че губернаторката на Алабама Кей Айви трябва да определи дата за екзекуцията на Смит. Двама съдии не са били съгласни с това решение, а един си е направил отвод. Говорител на Айви, която също е републиканка, каза, че офисът й все още не е определил дата. 

Повечето екзекуции в САЩ се извършват с помощта на смъртоносни дози от барбитурат, но някои щати трудно се сдобиват с нужните лекарства заради закон на Европейския съюз, забраняващ на фармацевтичните компании да продават вещества, които могат да се използват при екзекуции в затворите, и ги принуждават да обмислят използването на други методи. Щатите Оклахома и Мисисипи също са одобрили екзекуции чрез задушаване с азот, но все още не са изпробвали метода.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x