Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Ганя и Гана в Гърция: Предпочитаме горчивото кафе, скъпотията и промоцията на безплатните шезлонги, вместо родното достойнство

Ганя и Гана в Гърция: Предпочитаме горчивото кафе, скъпотията и промоцията на безплатните шезлонги, вместо родното достойнство

Докато Гърция гостоприемно отваря вратите си за туристи от цяла Европа, българинът не може да устои на изкушението да потърси почивка на „чуждото“ море. Но както винаги, нашите диви балканлии са решили да покажат, как се бърза към най-скъпите дестинации, забравяйки съвсем за най-скъпото – родното си Черноморие.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Скоро обаче, тази година туристите се сблъскват с горчивата реалност на повишени данъци върху кафето – толкова горчиви, че ако продължат да пият, рискуват да изпитат всички аспекти на гръцката фискална политика. Само че и този път, вместо да почиваме у дома, ние се напъваме и натрисаме на скъпотията в Гърция, въпросът е да сме на външно море. Какво е чувството да си турист в България, плащайки две пъти по-малко бай Ганя не го интересува. Той си знае своето -„чуждото е по арно“. Върви на майната си Ганя Балкански!

Гърците, разбира се, със своето средиземноморско чувство на гордост, се справят с новите данъци и въздигат пиенето на кафе по плажовете до културна ценност. За разлика от нас, които бихме предпочели да демонстрираме нашето пренебрежение към родното, докато мечтаем за по-евтините средиземноморски дестинации, които ни излизат два пъти по-скъпо. Но Ганя Кръчмаря и тук си е направил сметките, но нещо не ги е доизчислил. Вместо да се позоваваме на нашите прекрасни български плажове, пълни с кефалчета, попчета, рачета и скариди, както и спомени от детството, ние предпочитаме да си забравим културните и историческите стойности, които ни правят такива каквито сме -прецакани потребители на чуждоземци.

Така че, българи, продължавайте да се наслаждавате на вашите десетдневни екскурзии до Гърция, оставайки сърцето си вкопчено в несравнимата култура и икономика на нашите съседи. Защото ако някой може да се похвали с недостатъчно патриотизъм и изгарящо желание да консумира чуждото, то това сме ние, българите – без корен и без познание за това какво е наистина да се гордеем с родината си.

А те, гърците, продължават да се усмихват във възторг, като гледат как морските вълни носят валутата от изпростелия българин, а когато се върнем от екскурзията си и попитаме къде е най-евтиното кафе в града, бъркаме в опразнените си джобове, пипаме си срамните органи и вместо да си направим равносметка, се готвим да отделяме левчета за следващия тур догодина.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x