Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > ГЕРБ ще търсят гласове от ПП- ДБ?

ГЕРБ ще търсят гласове от ПП- ДБ?

ГЕРБ призова част от депутатите на ПП-ДБ да подкрепят кабинета заради общите им приоритети – Еврозоната, сухопътен Шенген и Плана за възстановяване и устойчивост.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Трима от депутатите на партията, част от предложението за състав на правителство, смятат, че от ПП-ДБ трябва да гласуват за одобрение на техния кабинет.

Това са Деница Сачева, Делян Добрев и Даниел Митов. От партията на Борисов не държат цялата група да гласува за тях, а само десетина депутати от ПП-ДБ да ги подкрепят, колкото да бъде гласуван кабинетът на Росен Желязков, а после отново ПП-ДБ да си останат в опозиция. 

Към момента обаче от коалицията ПП-ДБ отказват категорично всякаква подкрепа за правителство на ГЕРБ и са категорични, че остават в опозиция.

 „Търсим подкрепа от партията, която се надяваме, припознава нашите приоритети. За нас и ПП най-важни са Еврозоната и Шенген, надявам се колегите да размислят и да ни подкрепят частично“, каза Добрев по БТВ, като призна, че десетина гласа стигат. Той намекна, че това ще е един вид връщане на жеста, че миналия път първата партия е подкрепила мандата на втората, а сега първата партия, която е пред третата с 11% изоставане, очаква подкрепа от нея.

Добрев подчерта, че ГЕРБ не търгуват с гласове на депутати и заяви: „Това кой ще ни подкрепи, ще видим утре“. „Можем да се окажем камикадзета – ще бъдем избрани с много малко мнозинство, за да свършим определена работа“, каза Добрев.

Добрев изказа готовност да се откаже от поста на енергиен министър, ако това е условието на ПП-ДБ да ги подкрепи поне частично. „Бих подкрепил и Венко Сабрутев за енергиен министър, но бих го контролирал много внимателно, за да не се направи някаква щета в енергетиката“

От ефира на БНТ пък Деница Сачева заяви, че „Очакваме ПП-ДБ да имат своя политически знак, а не целокупна подкрепа от цялата парламентарна група, но ако те действително вярват, че не трябва България да се отклонява от своя път към Европа, към еврозоната, към Шенген, ако вярват, че трябва да положим усилия Планът за възстановяване и устойчивост да бъде реализиран, могат да дадат знакова подкрепа“

Даниел Митов, който е кандидатът за министър на външните работи в проектокабинета на ГЕРБ-СДС, пък заяви в ефира на Нова телевизия, че не знае откъде ще дойде подкрепа за предложеното правителство, но също се обърна към ПП-ДБ с напомнянето как ГЕРБ подкрепи техния кабинет.

„Знам, че може да се обърнем към „Продължаваме промяната – Демократична България“ да подкрепят кабинета, както ние подкрепихме техния, а после да останат в опозиция“, добави той.

Припомняме, че на 3 юли/сряда/ ще бъде гласуван предложение кабинет „Желязков“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x