Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Германия готви секира за бившия канцлер Шрьодер

Германия готви секира за бившия канцлер Шрьодер

Германското правителство обмисля да отмени преимуществата, предоставени на бившия канцлер, социалдемократа Герхард Шрьодер, който е приближен на руския президент Владимир Путин, предаде Франс прес, като се позова на германския министър на финансите Кристиан Линднер.

„Немислимо е със средства на данъкоплатците да се предоставя на разположение офис на Шрьодер“, каза министрът. Той припомни, че Шрьодер е отказал да се оттегли от ръководни постове в няколко руски компании и да осъди руската инвазия в Украйна и каза, че правителството трябва да действа в съответствие с този отказ на бившия канцлер.

В качеството си на бивш ръководител на германското правителство Шрьодер има право на няколко офиса в парламента, както и на средства за персонала в тях. Тази привилегия струва на данъкоплатците 400 000 евро на година.

„Бивши титуляри на висши постове, които са сега на страната на престъпни правителства, не могат да разчитат на държавна подкрепа“, казва Линднер.

Преимуществата, предоставени на Шрьодер, могат да бъдат намалени по време на предстоящите дебати за бюджета за 2023 г.

Шрьодер вече беше лишен от почетни звания от няколко германски града и дори има призиви за отстраняването му от социалдемократическата партия. Той се превърна в проблемна фигура дори за правителството на канцлера Олаф Шолц, на когото беше ментор.

Миналата седмица в интервю за „Ню Йорк таймс“ Шрьодер заяви, че няма никакво намерение  да се отказва от мандатите си в руски компании и че ще го направи само ако Москва преустанови газовите доставки за Германия. Тогава той каза, че не вярва в подобен сценарий.

Бившият канцлер е председател на комитета на акционерите в компанията „Северен поток“ и председател на надзорния съвет на „Роснефт“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x