Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Германия изпада в рецесия след свиване на икономиката през последните месеци

Германия изпада в рецесия след свиване на икономиката през последните месеци

Федерална статистическа служба на Германия промени оценката си за ръста на икономиката на страната. Според новите данни през първите месеци на годината БВП на Федералната република се свил с 0,3%. И през последното тримесечие на 2022 година икономиката на Германия отбеляза свиване – с 0,5 на сто.

„След като в края на 2022 г. БВП вече беше тръгнал в отрицицателна посока, германската икономика отбеляза две поредни отрицателни тримесечия„, заяви Рут Бранд, председателка на Федералната статистическа служба. Според общоприетата дефиниция една икономика е в рецесия, ако растежът е отрицателен в две последователни тримесечия.

Това обаче не означава, че трендът в икономиката ще бъде отрицателен през цялата година, обясняват експерти. Меката зимата предотврати по-тежките сценарии, включително за недостиг на газ. Въпреки това прогнозите за най-голямата икономика в Европа не са особено оптимистични. Международният валутен фонд очаква икономическият растеж да се движи около нула. Инфлацията в Германия обаче остава висока – през април тя беше 7,2% на годишна база.

Високата инфлация намалява покупателната способност на потребителите. Вероятно затова и потребителските разходи са спаднали с 1,2% през първите три месеца на текущата година. Според данните частните домакинства са похарчили по-малко за храна и напитки, както и за облекло, обувки и за обзавеждане, отколкото през предходното тримесечие.

„Под тежестта на голямата инфлация германският потребител падна на колене и повлече със себе си цялата икономика“, заяви Андреас Шойерле от „Дека Банк“, цитиран от АРД. Държавните разходи също са намалели с почти пет процента в сравнение с предходното тримесечие.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x