Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Гешев: Ако не беше смешно, щеше да е тъжно!

Гешев: Ако не беше смешно, щеше да е тъжно!

Защо Христо Иванов и Надежда Йорданова се скриха от публичен дебат за върховенството на закона? Този въпрос зададе главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), по време на което ще се обсъди по същество искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняването му.

Той изрази изненада от факта, че министърката на правосъдието обикаля телевизионните студия, за да говори за „публичност и отчетност на главния прокурор“, вместо да мотивира и аргументира позициите си в рамките на Пленума. За сметка на това, пред кадровиците Йорданова вече три заседания мълчи, срича предварително написани текстове и не влиза в пряк дебат с Гешев, очевидно поради невъзможност да защити тезите си. 

 „Очаквам да повиша нивото си на обща култура и правни знания на предстоящото заседание на ВСС. Ако не беше смешно щеше да е тъжно и то щеше да е тъжно за българската държавност. И в името на българската държава или държавност, или каквото е останало от нея, се надявам министъра на правосъдието, вместо да обикаля телевизионните студия и най-вероятно да заявява неверни твърдения от откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки български гражданин“, полушеговито коментира главния прокурор очакванията си от предстоящия дебат. 

„Надявам се министър Йорданова да изрази тезите си в Пленума на ВСС, където е мястото за това и се надявам това, че няма каквито и да било аргументи да не е причината нито т.нар. съдебна реформа, нито за т.нар „отстраняване на главния прокурор“, защото това, както се изразих, е „едно просто нищо“. Надявам се това да не е причината да се притесняват, няма да кажа страхуват,  от разговор за върховенството на закона, правовата държава и правата на човека, който поисках искрено от г-н Христо Иванов и г-жа Надежда Йорданова.

И вместо да се крият и всеки да чуе аргументите им. Нали искат публичност и откритост от главния прокурор. Аз мисля, че откритост и публичност прокуратурата дава достатъчно, но е време откритост и публичност да дават и българските политици, защото решенията на българските политици ще плашат и ще продължат да плащат българските граждани“, каза Гешев.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x