Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Гласуваха Бюджет 2022

Гласуваха Бюджет 2022

Местният парламент  гласува бюджета на община Бургас за 2022 година. Рамката бе приета с почти пълно единодушие. Дебатите продължиха близо 7 часа. Всяка една политическа сила каза своето мнение за бюджета, чиято рамка е в размер на 398,2 милиона лева. Това е рекорд за общината. Самият бюджет е кризисен и е формиран в период на тежки предизвикателства и проблеми от всеки един характер. Инфлацията, геополитическата обстановка и несигурната среда са част от обструктивите фактори. Акцентите са няколко. Те бяха формулирани от кмета на община Бургас Димитър Николов.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„За мен гигантското в този мандат на местния парламент е детската болница, имам две деца, които често боледуват. Не мога да опиша безсилието в 00 часа в събота, когато детето вдигне температура и няма къде да отиде. Това е изключително тежко за всеки родител“, каза Тодоров и попита за реален период, в който да очакваме болницата да бъде открита.

Кметът Димитър Николов даде изключително подробен отговор на въпроса на местния парламентарист и подробности по проекта. Той изтъкна за пореден път, че темата детска болница е по-голям проект, който е изключително надпартиен.

Обсъждането на бюджета на Бургас се превърна в трибуна за свръх амбициозни местни политици

„По темата детско здравеопазване от различните министри винаги сме посрещани със съдействие и разбиране. Надявам се така да продължи и занапред. Това е мащабен проект, който касае не само Бургаска област, но и целия Югоизточен регион в страната. Освен изграждането на детска болница, ще изградим и модернизираме детски педиатрични кабинети в региона, включително и на територията на Бургаска, Сливенска и Ямболска област. В момента преговаряме за останалите две съседни области. Към детската болница ще бъдат закупени високотехнологични линейки, в средствата по един от стълбовете на Плана за възстановяване и устойчивост има средства за закупуване на въздушни линейки и специализиран транспорт.  В детската болница ще работи Единен ситуационен център. Към лечебното заведение е предвидено изграждането на центрове за долекуване на т. нар. детски санаториуми. В момента се предвиждат един или два, включително и в Странджа. Водят се преговори с Община Малко Търново, където има сграден фонд, който може да се използва. Към проекта се включва и мащабен такъв по телемедицина, тъй като това е изключително важно за функционирането на тази програма. В детската болница ще има команден център, където дигитално ще се управляват процесите. Ще се стремим да влезем в нова категория, в нова философия на детското здравеопазване. Много са малко държавите в света – 4-5, които са на това революционно ниво. Ще се стремим децата минимално да присъстват в самото лечебно заведение“, каза Димитър Николов пред общинските съветници в Бургас.

И продължи: „Помня думите на най-добрия педиатър в Европа – д-р Диас, който е председател на Европейската мрежа по детски болници в Европа, в която за съжаление България не участва. Когато чу нашите намерения, той каза: „Вие в Югоизточна Европа сте ми бяло петно и сте ми много важни. За да бъдем ние полезни, на нас ни липсва генетичната информация от района. Направихме първите крачки, не сме я регистрирали още, но изпратих официално писмо да включат бъдещата детска болница в тази европейска мрежа. Те поеха ангажимент заедно с Европейската банка за възстановяване и развитие да осигурят механизма по обучение и специализиране на педиатрите в мрежата на развитите детски болници в Европа.

И д-р Диас каза следното: ние третираме болното дете като болно семейство. Еднакво се грижим за лечението на здравето и душата на това дете, така и за лечението на цялото семейство. Когато е болно едно дете, това е стрес за цялото семейство. Работим с родителите на това дете, така че те да помогнат за възстановяване на заболяването на това дете. Той обеща да направи международен семинар в Бургас по тема детско здравеопазване“, каза Димитър Николов.

 Кметът припомни, че две години екипът му работи по този проект. „Доста е, но съм убеден, че това беше начинът. Осъзнахме колко много неща не знаем, бяхме наясно с 10%“, каза Николов.

Пълен запис на пресконференцията за представянето на Бюджет 2022 на Бургас

Направен е мащабен анализ на състоянието на детското здравеопазване на територията на Югоизточна България през последните 20 месеца. Направена е и прогноза за нуждите на детското здравеопазване в нашия региона за 20 години напред. Чрез специална матрица е направен модел каква да бъде болницата.

Тя трябва да бъде със 133 легла, включително и за реанимация, с 13 отделения и 5 клиники.

„Отначало се подаде предложението детската болница да няма анестезиология, но това се отхвърли. Оказа се, че дори анестезиолозите за деца са различни от тези за възрастните“, обясни Димитър Николов.

Той предложи да бъде свикана нарочна сесия по темата детско здравеопазване, в края на април експертите ще са тук и ще представят цялостната визия на детската болница в детайли.

„Това е тежко и трудно начинание, но е кауза на Бургас и ако ние успеем, ще успее и една четвърт от България. Надявам се това да ни даде сили и кураж да се справим“, каза кметът.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x