Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Глухите камъни – Мистичното светилище на Източните Родопи

Глухите камъни – Мистичното светилище на Източните Родопи

Открийте тайните на древните траки

Скрито в сърцето на Източните Родопи, близо до пътя Любимец – Ивайловград, на хребет на 550 м надморска височина, се намира едно от най-мистичните и интригуващи места в България – Глухите камъни. Това древно тракийско светилище продължава да удивлява археолози и туристи със своите загадки и история.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Магията на безеховото място

„Чувствам се като в звукозаписно студио!“ – възкликнал прочут бас от Женевската опера, когато изпял ария сред 30-метровите скални блокове на Глухите камъни. Това е единственото място, където няма ехо. Тази феноменална акустика остава една от многото неразгадани тайни на светилището – къде отива звукът?

Скални ниши и гробници

Скалният комплекс впечатлява с 459 ниши, издълбани в различни форми, като най-често срещаната е трапецовидната. Разположени на трудно достъпни места, тези ниши остават обвити в мистерия. Някои смятат, че са били използвани за погребения на знатните траки, а други предполагат, че младите воини са поставяли в тях дарове в чест на свещения брак между Слънцето и Богинята-майка.

Комплексът включва и две гробници, изсечени в скала, и стръмна каменна стълба, водеща към голяма щерна за събиране на вода.

История и археологически открития

Светилището е възникнало през ранножелязната епоха (1200 – 500 г. пр.Хр.) и е било активно през Античността и Средновековието. Археологическите разкопки през 2008 г. разкриха, че комплексът е част от голям древен град с улици и къщи, обграден от каменни стени. Най-високото място вероятно е било сцена за религиозни обреди на траките, за които скалите са били свещени.

Легенди и митове

Десетки митове обгръщат Глухите камъни. Според легенда, в светилището е погребан тракийски воин с „девет вола злато“, което блести ярко на Никулден. Това място е привлекателно за златотърсачи, които са разкопали огромни ями, разкриващи културни напластявания от праисторията до Средновековието.

Космическият брак на светлината и мрака

Смята се, че зимното слънцестоене е било най-магическо за светилището. Тракийският символ – петроглиф на ладия, пренасяща слънцето, се свързва с космическия брак между светлината и мрака, от който се ражда царят-жрец. В този ден, малцина аристократи били посвещавани в познания за сътворението на света в изсечената пещера-утроба.

Посетете глухите камъни

Глухите камъни в Източните Родопи е място, което си заслужава да бъде посетено. То предлага уникално съчетание от природа, история и мистерия, което ще ви остави без дъх. Запознайте се с тайните на тракийските светилища и почувствайте магията на това безехово място.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x