Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Горещи разкрития за отвлечения кораб с българи в Червено море

Горещи разкрития за отвлечения кораб с българи в Червено море

Корабът „Galaxy Leader“, който беше отвлечен от бунтовници хуси в Черно море, е собственост на британска компания, частично притежавана от израелския магнат Ейбрахам Унгар, известен като Рами. Плавателният съд е взет на лизинг от японска компания.

По данни на израелските въоръжени сили и премиера на страната Бенямин Нетаняху, на борда на кораба е имало и българи.

От Министерството на външните работи съобщиха, че на борда на плавателния съд е имало двама българи, единият от които е капитанът.

Според Тел Авив плавателният съд е с 25-членен екипаж – граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико. Не е ясно колко са българите на борда.

Отвличането става часове след като говорител на присъединените към Иран въоръжени сили на хусите Яхя Сареа каза, че групировката ще атакува всички кораби, притежавани или управлявани от израелски компании. Според израелските власти, на кораба няма израелски граждани.

Ейбрахам Унгар, който частично притежава компанията, държаща кораба, е един от най-богатите хора в Израел, приближен на Йоси Коен – бивш директор на разузнаването на страната „Мосад“, съобщава Times of Israel.

През 2021 година негов кораб, собственост на друга негова компания, е взривен при мистериозна експлозия в Оманския залив.

Според „Форбс“, корабният магнат е сред 100-те най-богати личности в Израел. Състоянието му възлиза на 3,2 млрд. долара.

Пред АП той е коментирал, че е информиран за отвличането, но не може да даде повече подробности.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x