Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Гръцките острови пред водна криза

Гръцките острови пред водна криза

В Гърция нарастващият недостиг на вода става сериозен проблем, особено на островите, където туризмът и селското стопанство са основни източници на доходи. Най-големият водоем на остров Наксос е пресъхнал и сега служи само за костенурките, които обитават калните плитчини. Морската вода е проникнала в празните напоителни кладенци, което води до вреди върху ценната реколта от картофи на острова .

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

На остров Карпатос властите са наложили ограничения върху попълването на плувните басейни, а на Тасос се търси инсталация за обезсоляване на морската вода, за да стане тя годна за пиене .

Проблемът с недостига на вода е още по-остър в условията на суха година, като в по-голямата част от Гърция не е валял почти никакъв дъжд месеци наред. Това създава огромно напрежение върху водоснабдяването, особено с наближаващия летен туристически сезон, когато се очаква рекорден брой посетители .

Кметът на Наксос, Димитрис Лианос, отбелязва, че островът изпитва сериозен недостиг на валежи, което е довело до изпразването на повърхностните водоеми. Туристите, които посещават Гърция заради нейните древни забележителности, девствени плажове и тюркоазени води, са изправени пред реалността на климатичните промени, които застрашават най-големия икономически двигател на страната .

След най-топлата зима в историята, горските пожари започнаха необичайно рано в Гърция, като причиниха смъртта на най-малко шестима туристи по време на горещите вълни през последните месеци. Експертите по климата предупреждават, че най-лошото тепърва предстои, и подчертават важността на превенцията и готовността вместо извънредните мерки .

На Наксос, водоемите, които преди съдържаха 220 000 кубически метра използваема вода, сега са с намалено ниво, достатъчно само за няколко десетки олимпийски плувни басейна. Властите са осигурили три преносими инсталации за обезсоляване, които ще обработват морската вода, за да бъде безопасна за пиене. Това ще помогне на местните жители, хотели и басейни, но фермерите ще продължат да разчитат на замърсените с морска вода кладенци .

Подобни мерки за обезсоляване на водата се обмислят и в други средиземноморски страни като Испания и Италия, където също се търсят начини за подсигуряване на водните запаси .

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x