Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Икономика > Гърция го закъса за работници за летния сезон

Гърция го закъса за работници за летния сезон

Макар и привлекателна дестинация за туристи, Гърция явно не успява да привлече работна ръка за летния сезон. В самото начало на резервациите дефицитът на служители в южната ни съседка достига до 80 000 души. За това съобщава местното издание The National Herald.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Не могат да се намерят работници за ресторанти, таверни, хотели и други съоръжения, обслужващи пристигащите туристи.

Недостигът на работна Ръга в Гърция беше регистриран още през 2022 г., когато здравните ограничения бяха премахнати по време на пандемията с Covid-19.  Според гръцките хотелиери, ората се ориентират към по-добре платени работни места. 

Проблемът ще се изостри, когато летният сезон е в пика си, като до този момент резервациите показват, че страната е на път да достигне рекордната 2023 г., когато повече от 32 милиона души са посетили Гърция. Тогава южната ни съседка отчете приходи от 21 милиарда евро само от туризъм.

От Гръцката федерация на работниците в хранително-вкусовата промишленост казаха, че проблемът е голям. В тяхно изявление представителите на организацията твърдят, че туризмът наема повече от 400 000 работници, но вече има недостиг от 20% необходими работници и позиции.

Обществената служба по заетостта е създала платформата Jobmatch, а правителството на „Нова демокрация“ се обръща към чуждестранни работници, които да запълнят позициите, които гърците вече не искат, въпреки че заплащането в сектора беше повишено.

Идеята за използване на чуждестранни работници обаче разгневи гръцките работници в туризма, като те заявиха, че може да стачкуват през сезона. Те искат помощ от държавата понеже наемите на островите са прекалено високи и има хора, които спят в колите си.

Правителството съобщи, че иска да наеме 11 000 работници от трети страни, но това няма да реши проблема, защото чужденците трябва да бъдат обучени. Хората от туристическия бранш казват, че ситуацията се влошава с всяка година понеже няма как да се предоставят качествени услуги с недостиг на персонал.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x