Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Гърция обяви нови помощи за ток за битовите потребители

Гърция обяви нови помощи за ток за битовите потребители

Министърът на околната среда и енергетиката Тодорос Скилакакис обяви поредица от мерки за регулиране на пазара на електроенергия, които имат за цел да защитят клиентите на дребно след спирането на хоризонталните субсидии на 1 януари 2024 г. Ще има също така субсидия за около 1,2 милиона уязвими потребители, каза Тодорос Скилакакис.

Той разкри, че ще бъде установена единна тарифа, в допълнение към помощи за отопление за уязвими потребители, които използват ток за отопление на домовете си и специална тарифа за домакинствата с четири и повече деца, заедно с мерки срещу системно лошите платци за ток.

Новата единна тарифа за електроенергия ще се определя в началото на всеки месец на базата на математическа формула, определена с министерско постановление, заедно с нормата на печалба, определена от всеки доставчик.

Курсът ще се променя всеки месец, като в този момент сметките ще бъдат коригирани нагоре или надолу въз основа на промяната в предишните цени и други фактори, включени във формулата. Цената ще бъде окончателна с включени отстъпки в обявената от всеки доставчик тарифа.

Всички потребители ще преминат автоматично към новата единна тарифа с изключение на тези с фиксирани тарифни договори и тези, които изрично изберат друга тарифа, избирайки един от алтернативните продукти, предлагани от доставчиците.

Тодорос Скилакакис потвърди, че всички потребители могат да преминат към единната тарифа, тъй като смяната на доставчика ще продължи да бъде без санкции.

„Основната слабост в момента е, че за потребителите е много трудно да решат кой е най-евтиният доставчик. Длъжни сме да защитаваме потребителите“, обясни Скилакакис. Говорейки на пресконференция в министерството, Скилакакис също обяви държавна подкрепа за най-уязвимите потребители, чийто брой може да достигне 1,2 милиона.

Общите разходи възлизат на 120 милиона евро, като финансовата подкрепа е 60 евро на месец, равняваща се на парите за отопление. Минималната сума на тримесечие ще бъде €45, докато може да достигне до €480. Подаването на молби ще започне следващия януари и ще се прилага допълнителна субсидия от 20% за всяко дете на издръжка.

„Тези, които се отопляват на ток, са половината от потребителите“, подчерта министърът и допълни, че „даваме спешна помощ на по-уязвимите. Правителството ще приложи мярката за тримесечието януари-март. Има 1,2 милиона потенциални бенефициенти въз основа на броя дни, изискващи отопление.“

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x