Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Дани Каназирева: Дела за 3 млрд. лв. висят в спецправосъдието

Дани Каназирева: Дела за 3 млрд. лв. висят в спецправосъдието

„В България тече пропаганда, че като се закрие един съд и една прокуратура, съдебната система ще стане по-справедлива и по-ефективна. Това е абсурдно твърдение. Колегите не са глупави и некомпетентни. Висящите дела са с огромен материален интерес – за 3 млрд. лева и целта е да не видят реални присъди. Лобизъм и съдебна поръчка“. Това каза в ефира на NOVA депутатът от ГЕРБ – СДС Дани Каназирева.

По думите й по дела с фактическа и правна сложност обвиняеми са 886 души, а свидетели над 7000, вещите лица – 1200. „Организираната престъпност се връща на регионално ниво. Не на малко места има срастване с властта. Делата за корупция по високите етажи отиват в СГС, където бяха до 2018 г., промяната е връщане към нещо старо, което е доказано като неефективно“, подчерта тя. И допълни, че от създаването си през 2012 г. досега спецправосъдието е издало 2232 осъдителни присъди, а оправданите са 405.

„Преди 2011 г. при старата правна уредба присъдите са под 800“, разкри още депутатът.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x