Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Двамата биячи и поръчителят на зверски пребития кандидат за кмет на Зидарово -Христо Бардуков остават да търкат наровете в ареста / Снимки/

Двамата биячи и поръчителят на зверски пребития кандидат за кмет на Зидарово -Христо Бардуков остават да търкат наровете в ареста / Снимки/

Нападателите на кандидат кметът на село Зидарово -Христо Бардуков остават в килията.

Това реши след заседание Бургаският районен съд днес, където се гледаше мярката на двамата бабити и поръчителя на престъплението.

Припомняме, че Днес България беше първата, която се сдоби с видеозапис на среднощното нападение срещу Христо Бардуков, докато кандидатът за кмет от листата на Тихомир Янакив се прибираше към дома си.

Двама маскирани мъже го изненадаха в гръб, повалиха на земята и налагаха жестоко с метални палки.

Бардуков се размина с най-страшното, като по чудо само защото говореше по телефона със свой приятел и бандитите са се подплашили от мисълта, че друг вече знае и полицията е информирана.

Христо Бардуков беше приет в болница с натъртвания, аркади и счупено ребро.

Дни след това бяха заловени извършителите. Те се оказаха Цонко Пеев от Бяла Слатина и Иво Киров от София. Поръчката е минала пред двама посредници. Малко след това биячите издадоха  поръчителя – Асен Славков от София.

Петимата са спретнали покушението срещу Бардуков, защото местният общественик дължал крупна сума на Асен и от дълго време не му я връщал, въпреки предупрежденията на столичанина.

Поне такава е тяхната версия пред организте на реда и съда днес.

Софийският бизнесмен Асен Славков живее в местността „Буджака“ в двуетажен палат. Той също, като другите участници е криминално проявен. През 2018 година е арестуван за брутален побой над майка и дъщеря в Созопол.

Асен Славков е изпратил двамата мъже с качулките, които претрепаха от бой Христо Бардуков.

Днес тримата оковани и под конвой бяха вкарани в съдебната зала, където наказателния съдебен състав ги остави в ареста за постоянно.

„Доказателства се събират постоянно. Към този момент има достатъчни такива, с които да се докаже съпричастността на трите лица към извършения побой над пострадалия“,  каза пред репортери прокурор Христо Христов.

Оказа се, че наглите нападатели са знаели, че пребиват кандидат за кмет и са приели поръчката, без да им дреме за последствията.

„Доказателствата по делото сочат, че не са знаели името му, но са знаели и били наясно, че е кандидат за кмет. С една дума са знаели, каква функция изпълнява. Това е квалифициращ признак за престъпление, към което те са привлечени към наказателна отговорност“, обясни прокурор Христов.

„Все още изчакваме документите от официалните власти за регистрацията на пострадалото лице, като обществено такова. В случай, че съберем допълнителни доказателства и за по-тежки престъпления, а такива данни към настоящия момент по делото има, евентуално обвиненията ще бъдат прецизирани в следващите дни и седмици. Разследваме всички версии за престъплението. Не можем нито една да отречем категорично. Всичко е възможно“, допълни прокурорът.

В съдебната зала днес адвокатите на тримата обвиняемите заявиха, че клиентите им не са били наясно с това, че Бардуков е кандидат за кмет, готови са за споразумение с държавното обвинение, както и че тримата са оказали пълно съдействие на органите на реда. Киров и Пеев са посочили и кой е направил поръчката.

Те поискаха да бъдат освободени, като единствено Киров сподели, че не бил наясно, че Бардуков има политическа изява. Той дори поясни, че се опитал да спре боя.

Въпреки отричанията в съда и опитите на адвокатите им да ги измъкнат всячески, тримата остават в килията.

Днес по-късно Христо Бардуков се появи на официалната церемония в Созополския амфитеатър за закриване на предизборната кампания на Тихомир Янакиев. Бардуков беше видимо бодър, но куцаше здраво и се придържаше за ребрата. Беше посрещнат с аплодисменти от събралото се множество, в знак на подкрепа и съпричастност.

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд -Бургас.

 

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x