Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Делото по случая „Панамски досиета “ приключи

Делото по случая „Панамски досиета “ приключи

Резултатът е оневиняване на всички обвинени в аферата за пране на пари.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Съдът в Панама свали обвиненията срещу 28 души, които бяха обвинени в пране на пари, свързани с панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека“, която беше епицентър на международния скандал „Панамски документи“, предадоха от Франс прес.

Сред засегнатите от съдебното решение са основателите на кантората – Рамон Фонсека и Юрген Мосак. Фонсека обаче почина на 9 май в панамска болница на 71 години.

По време на делото прокурорката Исис Сото поиска максимална присъда от 12 години за Фонсека и Мосак. Но съдията прецени, че събраните доказателства от сървърите на адвокатската кантора не позволяват установяване със сигурност на тяхната автентичност и цялост и не отговарят на правилата за проследимост. Оказало се, че останалите доказателства не били достатъчни, за да се установи вината на обвиняемите.

Скандалът „Панамски документи“ се избухна през 2016 г. след публикуването на разследване от Международния разследващ журналистически консорциум. Разследването се базираше на изтичането на 11,5 милиона документи от кантората „Мосак Фонсека“ и разкри, че държавни и правителствени ръководители, политици, финансисти, спортисти, творци са укривали от данъчните власти имоти, компании, капитали и печалби. В това укриване панамската адвокатска кантора е служила като посредник за откриване сметки и на мними компании в няколко страни, където са били укривани парите от неплатени данъци, някои от които са идвали и от незаконни дейности.

След лицата, упоменати в разследването, бяха руският президент Владимир Путин, бившите премиери на Пакистан, Великобритания и Исландия, Наваз Шариф, Дейвид Камерън и Сигмундур Давид Гунлаугсон, бившият президент на Аржентина Маурисио Макри, футболната звезда Лионел Меси, испанският режисьор Педро Алмодовар.

Резултатите не закъсняха и адвокатската кантора беше закрита, а имиджът на Панама беше силно засегнат.

По време на делото обвинението упрекна юристите Мосак и Фонсека, че са улеснили чрез кантората си създаването на специални дружества, в които например кадри на компанията „Сименс“ са вложили милиони евро извън истинските сметки на германския гигант. Тази така наречена „каса Б“ е била използвана за прикриване на пари, плащани за комисионни.

Панамската кантора е била използвана и за депозиране на пари, идващи от схема за измама в Аржентина, казаха прокурорите по делото.

Но адвокатката на няколко души по процеса, сред които и Мосак – Хуилермина Макдоналд, заяви, че е имало пропуски в съдебните процедури и производството. По време на съдебното заседание Мосак заяви, че срещу него и много хора, работили с него, е била извършена голяма несправедливост. Той каза, че всички тези хора, в това число и покойният Фонсека, са били честни, сериозни и коректни хор

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x