Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Ден за размисъл е

28 октомври е определен за ден за размисъл преди местните избори в неделя. Указът за вота бе подписан през юли от президента Румен Радев.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява, при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

Над 6 000 048 души имат право да гласуват на изборите. Право да гласува има всеки, който е навършил 18 години, не е поставен под запрещение, не изтърпява наказание „лишаване от свобода“ и с адресна регистрация по постоянен или настоящ адрес на територията на съответната община или кметство, където възнамерява да гласува. Ако адресът е настоящ, то трябва да бъде такъв от поне 6 месеца.

На разположение на избирателите от 07:00 часа в неделя ще бъдат малко над 12 200 секции. Всички секции ще останат отворени до 20:00 часа, освен ако пред вратите им към този час все още чакат негласували. Тогава изборният ден на съответното място ще бъде удължен с още час. Малко над 400 са подвижните секции – тези разположени в болници и други социални заведения. На местни избори секции в чужбина не се разкриват. В над 11 000 секции отново ще има видеонаблюдение и излъчване на резултатите.

В изборите участват 58 партии и 9 коалиции. Избираме 265 кметове на общини.

Няма решение на ЦИК как да се сгъват хартиените бюлетини, защото достатъчно много пъти се е гласувало и избирателите знаят какво да правят. Гласува се със син химикал. Отбелязва се само една преференция.

Хартиените бюлетини и машинният вот доведоха до скандал в последните дни преди вота. Централната избирателна комисия реши да гласуваме само с хартия на предстоящите избори за местна власт на 29 октомври. Това реши на свое заседание Централната избирателна комисия. Предложението бе направено от Емил Войнов, представител на БСП в комисията.

В 48-то Народно събрание и гласуване на промените в Изборния кодекс след маратон в пленарна зала, приключил на 2 декември 2022, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП беше върнато хартиеното гласуване. След това държавният глава Румен Радев наложи и частично вето, но то бе преодоляно очаквано и с лекота в пленарна зала.

Така се наложи и понятието „хартиена коалиция“ в 48-то Народно събрание.

Карантинираните няма да гласуват на местните избори на 29 октомври. Това стана ясно от коментар на здравния министър Христо Хинков. Законът е такъв, че ковид е приравнен на особено опасна инфекция. Трябвало е да се промени Законът за здравето, но това не се е случило. Затова избирателите под карантина няма да успеят да упражнят правото си на глас.

МВР съдейства на хората без валидни лични документи да гласуват на 29 октомври.

Дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ ще извърши проверки за гласуване в нарушение на правилата на Изборния кодекс. Това ще се случи след изборите в неделя.

Засечен бе необичайно голям брой регистрации по настоящ адрес и искания за гласуване по настоящ адрес в малки населени места преди местните избори.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x