Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Депутатите днес произведоха само срам в пленарна зала

Депутатите днес произведоха само срам в пленарна зала

В тази зала днес произведохме само срам, нищо друго освен срам. Така народният представител от парламентарната група на ГЕРБ – СДС Тома Биков обобщи днешното пленарно заседание, видя „Днес България“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

И наистина, първият спор се разяри във връзка с гледането на втора точка от дневния ред, а именно гласуване на Законопроект за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите. Вносител е Министерски съвет. Законопроектът предвижда представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите. Той дава право на съда да предприеме незабавни мерки, като разпореди спирането на увеличението за дадена услуга до окончателното произнасяне на съда. Предвижда се за потребителите да не се изисква плащане на държавна такса.

Първоначално думата за процедура взе депутатът от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по правни въпроси Анна Александрова, която посочи, че председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков е направил грешка, като е допуснал точката за колективните искове в дневния ред на законодателния орган. Според Александрова, точката не може да се разгледа днес в пленарна зала, тъй като първо трябвало да има доклад от Комисията по правни въпроси за второ гласуване.

Марин Маринов от ГЕРБ-СДС също призова да не се бърза. Той отправи апел още депутатите да не направят прецедент в дневния ред на законодателния орган – да се гледа точка или законопроект, който няма доклад от водеща комисия.

Думите на Маринов и на Александрова, срещна и подкрепата на депутата от парламентарната група на ПП-ДБ и бивш правосъден министър Надежда Йорданова, която изрази същата теза.

Вярна на себе си, лидерът на БСП Корнелия Нинова опонира ГЕРБ – СДС и ПП-ДБ.  По думите й хората, които направили поправката в Конституцията – промяна, която дава тежки последици за българския правен живот, обществени отношения и държавност, днес дават акъл дали е качествен законопроектът за колективните искове или не. Хората, които обещаха, че този законопроект ще създаде работна група, която специално ще се занимае със закона, днес искат още едно отлагане и работна група няма. За Конституцията имаше 50 отрицателни становища, а вие си я приехте, а сега държавата сърба попарата, възмутена е Нинова.

Ако подадете колективен иск, съдът допуска предварително изпълнение и веднага спира нарушението на монополите и олигарсите, които ви дерат кожата. По този иск не дължите пари, а се води безплатно във ваш интерес. Това е законът“, посочи Нинова. Тя обвини управляващите, че пренебрегват потребителите и правата на хората.

„Директно ги обвинявам в лобизъм. А законът бил изключително важен, по думите й. Мнозинството търсило всякакви начини проектът да ни мине. Законът ще да удари монополите и олигарсите. Изразявам категорично възмущение“, подчерта Нинова.

В рамките на пленарното заседание днес бяха дадени две почивки по половин час. Едната беше, за да се събере уж правната комисия и да се разберат дали ще гласуват нова точка от дневния ред, а другата заради недоволство от мнозинството по воденето на процедурите.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x