Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Дерогацията на руски петрол за Лукойл не бе приета от комисията в НС

Дерогацията на руски петрол за Лукойл не бе приета от комисията в НС

Парламентарната комисия по енергетика не прие промени в Закона за контрол при прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Руската федерация, дестабилизиращи положението в Украйна. Законопроектът беше подкрепен от петима депутати, четирима се обявиха против, петима се въздържаха.

В законопроекта се посочва, че рафинерията на „Лукойл“ в Бургас заобикаля забраната на ЕС за търговия в страни членки с продукти, произведени от руски петрол. Внесеният от депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев законопроект има за цел да постигне синхронизиране с европейското законодателство, тъй като с дерогацията България де факто заобикаля европейските санкции срещу РФ. Целта на санкциите е да ограничат приходите на РФ от нефт, а оттам и възможността да водят военни действия. в законодателната инициатива се посочва още, че с издействаната дерогация от правителството на Кирил Петков рафинерията на „Лукойл“ в Бургас преработва евтин руски петрол и продава горивата на високи цени, като по този начин наваксва загубените приходи от цените на руския петрол „Уралс“.

Анализът на разходите и приходите по предварително оценка на взаимодействие показва, че с получената дерогация се нарушава и конкурентоспособността в региона, тъй като страните, съседни на България, не преработват руски петрол и произвежданите горива са с по-висока себестойност. Но въпреки това не се очаква покачване на цените на горивата, тъй като „Лукойл“ продава горивата на цени спрямо цените в региона около България.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x