Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Десет гастрономически минути с Мая Пепелянкова: Преди Трифон зарезан – едно от популярните ястия по крайбрежието

Десет гастрономически минути с Мая Пепелянкова: Преди Трифон зарезан – едно от популярните ястия по крайбрежието

В основата на успехите на  грузинския туризъм стои едно интересно, но трудно преводимо понятие – Шемомечама.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

В най-общ превод означава, че ястието (храната) само е виновно, че са го излапали. Грузинската кухня е наистина вкусна, но във всеки регион – по различен начин.

Страната е разделена в съотношение 1 : 2 от Гурамския проход.

На изток (по-голямата част) кухнята е силно повлияна от персийската, докато по Черноморското крайбрежие (на запад от прохода) се усеща османското влияние.

Най добре това се вижда в състава на традиционните грузински миксове от подправки – в западната част червеният пипер  е много разпространен, докато на изток популярността му пада до мижавите 5%.

Продължителното съществуване на границите с много култури е довело до това, че в грузинската кухня не доминира нито един вид месо. Месните блюда може да са от:

– свинско – мужужи;

– овнешко – чанахи;

– говеждо – харчо;

– птиче – чахохбили;

Подобна кулинарна толерантност не е присъща за останалите народи от Изтока. 

В този ред на мисли,  най-популярни по Крайбрежието са ястията от пилетата. Технологията за приготвяне на варианта със запържване е сходна, само подправките и маринатите са различни.

На снимката: Пържено пиле, Таук къзъртма, Цицила табака, отработено в Анхиалски вариант от началото на 20 век. Дори и лютият чеснов сос е сходен с тези от Батуми,Анапа и Трабзон. Анхиалският привкус е в димята, който се добавя на финала на пърженето (за сотиране на вече изпържената птица.

Ястието се допълва отлично със сезонни трушии и чаша охладено бяло вино или розе.

Не си губете времето с пилетата на Градус и Лудогорско пиле. Месото им е с друга структура а имат и много хормони. Рецептата се получава повече от добре с маломерните замразени пилета на „Галя“, които се предлагат в магазините на CBA.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x