Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Десет гастрономически минути с Мая

От доста време вечерите с приятели в домашна обстановка са една от възможностите да изпитаме удоволствие от добрата храна и общуването. Особено ако се спазват няколко простички правила.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

  1. Забравяме за свинското месо – твърде бързо засища, като не оставя възможност да се насладим на десерта;
  2. Спираме избора си на меса от птици – пилешко, пуешко или патешко. Препоръчително е птиците да са цели, като обезателно ги готвим на ниска температура, с предварително поставени във вътрешността им парченца лимон, розмарин и скилидки чесън. След като ги изкараме от фурната е добре да ги поставим на „челна стойка“, давайки възможност на соковете от вътрешността на птицата да се стекат в бялото месо. Така то променя радикално своя аромат и придобива балансиран вкус. Така приготвена птицата няма нищо общо с познатия ни от летните грилове вкус на маринована пластмаса! ;
  3. Подготвяме две различни вина за вечерта – Совиньон блан или пенливо вино ( Просеко или Кава) за аперитив и Шардоне за птицата. Ако заедно с нея поднасяме гъби, то не бива да е отлежало в дъб. Танините от дъбовата бъчва влизат в конфликт с гъбите и удоволствието от добрия вид на ястието се превръща в разочарование при опитването му;
  4. Поднасяме птицата, след като тя се охлади до вълшебните 50 градуса, а виното – охладено до 7-8;
  5. Добре е аперитивът да е в чаши тип флейта, а Шардонето – в чаши с изразен обем, избягвайки познатите ни ресторантски „Джокери“ (т.н. универсални чаши за вино).
  6. Десертът може да е непретенциозен, а ако в него има преобладаващи белтъчини ( извара и / или сметана), в употреба влиза останалата ни от аперитива Кава.
    Да не забравяме, че в и в най-добрите ресторанти готвят по същия начин, както готвим у дома, но отделят много повече внимание и време на незначителни на пръв поглед детайли.

Автор: Мая Пепелянкова

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x