Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бизнес > Дилян Добрев по наболята тема за дерогацията : Който не е с нас, е с Лукойл

epa09924312 A view of fuel tanks of Russian multinational energy corporation Lukoil at its headquarters in Brussels, Belgium, 03 May 2022. The 6th package of European measures prepared by the European Commission will put Russia's entire oil ecosystem under sanctions. EPA/STEPHANIE LECOCQ

„Който не дойде днес в зала, е от тези, които подкрепят „Лукойл”.

Това заяви Делян Добрев в ефира на „Здравей, България” по повод днешното извънредно заседание, на което депутатите трябва да вземат решение за президентското вето върху промените в Закона за енергетиката. ПП-ДБ, „Възраждане” и БСП вече обявиха, че няма да влязат в зала.

Добрев отново настоя, че от сегашната цена на горивата, 73 стотинки за литър трябва да бъдат връщани на хората. Той показа данни за разликата в цените между петрола – сорт „Брент” и „Уралс”. По думите му рафинерията на „Лукойл” купува евтино и продава скъпо.

„1,65 млрд. долара са ни взели в повече. Това е въпросното левче”, заяви Добрев и попита защо кабинетът не изпълнява закона, който е приет януари.  

„Хората ги интересува не толкова кой е премиер и финансов министър, а колко плащат по колонките. Искам да попитам – от тази разлика – 1,65 млрд. долара, има закон, който казва, че 70% трябва да се върнат обратно на хората, за да има смисъл от дерогацията”, заяви Добрев.

На въпрос защо ГЕРБ не иска оставката на правителството, ако смята, че е корумпирано, депутатът каза, че и на лидера Бойко Борисов му се изчерпва търпението. Добрев обвини правителството, че не работи за хората, а за „Лукойл” и „Газпром”.

Той критикува предложението да бъде таксуван преносът на руски газ през страната, тъй като при евентуален  арбитраж държавата ще плаща огромни суми.

„Има много голяма опасност в дългосрочен план „Газпром” да ни осъди и ние накрая да платим. С дерогацията правителството работи за „Лукойл”, с 20-те лева работи за „Газпром”, каза Добрев.

„Не вярвам БСП да ни изпреварят на балотаж в София. Това ще бъде изключителна изненада”, заяви Добрев. 

Той допълни, че партийната позиция остава за подкрепа на кандидатите на ПП-ДБ, където ГЕРБ не е на балотаж.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x