Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Днес рожден ден празнува Световната шампионка по карате киокошин сенсей Гергана Апостолова-Костова

Днес рожден ден празнува Световната шампионка по карате киокошин сенсей Гергана Апостолова-Костова

Днес рожден ден празнува известната бургаска състезателка по Карате Киокошин сенсей Гергана Апостолова-Костова. Тя е родена през 1976 година, на 24 януари в град Бургас.

В състезателната си кариера тя е ставала два пъти Световен шампион на Карате Киокушин – ката, три пъти  Европейски шампион и е многократен шампион на Америка.

От 30 години тренира Карате Киокушин, а неин треньор е Шихан Емил Костов, който е Световен шампион и многократен европейски шампион по карате киокушинкай.

Сенсей Гергана Апостолова-Костова е бивш автомобилен състезател. Тя е първата българка участвала в 24 часовото състезание на  пистата на Формула 1 – “Нюрнбурнгринг” /Германия/. Първата българка, участничка във Формула 3000, а рекордът й още е недостижим.

Гергана е сред първите три жени в света, които стават пилот на “Мицубиши”. Тя е единствената българка, участвала  в рали “Монте Карло”, придружавана от своята майка – легендарната българска Шампионка по автомобилизъм Елена Апостолова, която е неин навигатор.

В момента сенсей Гергана Апостолова-Костова е главен инструктор по Карате Киокушин на деца /5-18 години/, жени и мъже в Спортен Карате Клуб ”Киокушин Спирит” – Бургас, член на Българска Киокушин Асоциация – ИКО България. Клубът се подвизава в Спортен център “АЯКС”, който Световната Шампионка менажира.

В непрофесионален план Гергана Апостолова-Костова се занимава и с аеробен спорт в спортния център. През 2001г. започва да инструктира Тае-бо, което се превръща в нейно хоби, а от 2012 стартира и като инструктор и презентър на най-новия нашумял нетрадиционен аеробен спорт – Kangoo Jumps!

Съорганизатор е на Община Бургас в традиционните за града ежегодно Първенство по Карате Киокушин за деца от 5 до 14г. , Аеробни форуми и маратони, както и наложеното от над 20 години от фамилия Апостолови – Осмомартенско дамско рали за жени „Елена Апостолова“.

Екипът на „Днес България“ пожелава на сенсей Гергана Апостолова-Костова да бъде здрава, щастлива и успяла, да продължава да възпитава на дисциплина и човещина подрастващите спортисти.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x