Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Днес светът отбелязва „Денят на сираците“ -отворете сърцата и душите си за малките страдалци

Днес светът отбелязва „Денят на сираците“ -отворете сърцата и душите си за малките страдалци

Денят се отбелязва през втория понеделник на ноември.

Създаден е през 2006 г. от фондация “The Stars”, за да повиши осведомеността за броя на децата в този свят, на които им липсва нещо, което повечето от нас приемат за даденост: родителите. Желанието на фондация Stars е този ден да мотивира хората да направят всичко възможно, за да помогнат.

Първите хора, които официално се грижат за деца сираци, са римляните, които откриват първото сиропиталище в историята около 400 г.. Много преди тях обаче и еврейското и атинското право са изисквали сираците да бъдат издържани до 18-годишна възраст.

Великият философ Платон е казал:

„Сираците трябва да бъдат поставени под грижите на обществени настойници. Човек трябва да обича нещастното сираче, на което е настойник, сякаш е негово собствено дете. Той трябва да бъде толкова внимателен и старателен в управлението на имуществото на сирачето, колкото и към собственото си или дори още по-внимателно.”

По-късно, в средновековна Европа, сираците са били обгрижвани от църкви. До началото на 1900-те години сираците в Англия са живели в условия, , които често са били ужасяващи и обидни. Най-известният роман на Чарлз Дикенс, „Оливър Туист“, описва перфектно трудностите, които децата сираци е трябваро да изтърпят в сиропиталищата.

В днешно време изследователите са почти единодушни в твърдението си, че сиропиталищата са най-лошият възможен вариант за грижи за децата, тъй като те не получават нужното внимание или физически контакт, за да се развиват правилно.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x