Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Днес се навършват 61 години от първия полет в открит Комсмос от Юрий Гагарин

Днес се навършват 61 години от първия полет в открит Комсмос от Юрий Гагарин

Юрий Гагарин е роден на 9 март 1934 година близо до град Гжатск (днес в Гагарински район) Смоленска област, Русия в семейство на дърводелец и доячка. В края на 1957 г. Гагарин е изпратен в изтребителен авиационен полк на Северния флот. Там извършва полети на военния самолет МиГ-15 в условията на полярните дни и нощи и открива, че му доставя удоволствие да лети.
На 9 декември 1959 г. подава писмено заявление с молба за включване в групата на кандидатите за космонавти. След седмица го викат в Москва за цялостен медицински преглед в Централната военна болница. В началото на 1960 г. специална медицинска комисия признава старши лейтенант Гагарин като годен за космически полети.
На 3 март 1960 г. със заповед на главнокомандващия на ВВС Константин Вершинин е зачислен в групата на космонавтите. На 11 март Гагарин започва тренировки. Отначало групата е от 20 млади летци. Ръководител на космическата програма е Сергей Корольов. От тях са отделени 6, които са подготвяни по програма, различна от останалите. Четири месеца преди полета е взето решение той да бъде първият космонавт. Негов дубльор е Герман Титов.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Първият космонавт трябва да е с отлична подготовка и да стане лицето на съветската държава, достойно представящ я пред света. Гагарин притежава точно тези качества и това е сред определящото при избора му за първия полет. Последната дума има Никита Хрушчов, по това време първи секретар на управляващата в СССР комунистическа партия КПСС. Когато му показват снимките на първите космонавти, без колебание той избира Гагарин.
На 12 април 1961 г., в 9 часа и 7 минути московско време Гагарин излита от космодрума Байконур на космическия кораб „Восток 1“ с ракета носител Р-7. Първите му думи в открития Космос са „Поехали!“.
Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност 108 минути, и се насочва за приземяване в Саратовска област. Приземяването е успешно извършено близо до спускаемия апарат, като Гагарин катапултира от капсулата и се спуска с парашут, както е планирано.

В името на надпреварата САЩ отговарят с първи полет и кацане на Луната няколко години по-късно. Но вече три десетилетия след края на Студената война се вижда, че стремежът на човека към Космоса няма националност и няма политика. Учени от почти всички страни работят заедно в името на науката. Вече няма разделение на руснаци, американци, китайци и т.н.
Днес, само 61 години след полета на Гагарин, смело мечтаем за Марс. Международни екипи дават всичко от себе си, за да може човечеството да стъпи на чужда планета. Проектите дори са над правителства и държави, те са частно финансирани. Дали Илън Мъск ще успее или някой негов конкурент, за науката няма значение. Важно е, че искрата на любопитството е запалена и нищо освен нови постижения не могат да я угасят.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x