Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Доган събира верните си хора в Сараите на Росенец, борбата за контрол в ДПС влиза в решителна фаза

Доган събира верните си хора в Сараите на Росенец, борбата за контрол в ДПС влиза в решителна фаза

В този момент Доган събира лоялните си депутати, тези около Джевдет Чакъров в Сараите на Росенец.
По неофициална информация, утре са привикани другите, тези около Делян Пеевски.
Личи, ясното очертаване на двата клана в ДПС
Движението за права и свободи (ДПС) отдавна играе ключова роля в българската политическа сцена, често функционирайки като балансьор в коалиции и правителства. В последните месеци, обаче, вътрешното разделение в партията става все по-очевидно. Главни фигури в това разделение са почетният председател Ахмед Доган и Делян Пеевски. Тази борба за надмощие може да има значителни последици за бъдещето на ДПС и за политическата стабилност на България.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Исторически контекст

ДПС е основана през 1990 г. и оттогава Ахмед Доган е неизменен лидер, до момента, когато официално се оттегли от активната политика и пое ролята на почетен председател. Делян Пеевски, който навлезе в политиката като млад и амбициозен бизнесмен, постепенно се утвърди като влиятелна фигура в партията. Въпреки това, Пеевски е замесен в множество скандали и обвинения, които го правят уязвим.

Анализ на текущата ситуация

Разделението в ДПС

Текущото разделение в ДПС може да бъде разгледано като борба между два основни клана: тези, които остават лоялни към Ахмед Доган и тези, които подкрепят Делян Пеевски. Тази борба за власт стана явна, когато Пеевски започна „чистка“ на кадри, верни на Доган, под предтекста, че изпълнява волята на народа. Това обаче поставя въпроса кой именно народ и коя воля изпълнява Пеевски.

Външни влияния и интереси

Има съмнения, че действията на Пеевски са подкрепяни от външни сили, включително чужди разузнавания, които могат да имат интерес да дестабилизират България. Пеевски може да се опитва да излезе от санкциите по закона „Магнитски“ чрез сътрудничество с външни партньори. От друга страна, Доган има силни връзки с Русия и използва добре контактите си с руските служби, което го прави неудобен за Запада.

Потенциални последици

Политическа нестабилност

Разцеплението в ДПС може да доведе до сериозна политическа нестабилност в България. Като партия, която играе ключова роля в поддържането на етническия мир, вътрешното й разцепление може да има дългосрочни последици. Възможно е да се засилят напреженията между различните етнически групи, което може да бъде използвано от външни сили за дестабилизиране на региона.

Възможни сценарии

Консолидация на властта от Пеевски.

Ако Пеевски успее да консолидира властта в ДПС, това може да доведе до промяна в посоката на партията и дори до скъсване с традиционните й съюзници.

Възстановяване на контрола от Доган.

Ако Доган успее да възстанови контрола си, вероятно ще се опита да запази статуквото и традиционните връзки на партията, включително тези с Русия.

Разцепление на партията.

В най-лошия случай, ДПС може да се разцепи на две отделни фракции, което би довело до сериозна политическа криза.

Борбата за контрол в ДПС между Ахмед Доган и Делян Пеевски е симптом на по-дълбоки проблеми в българската политическа система. Въпросът за външните влияния и интереси добавя още едно ниво на сложност. Каквито и да са крайните резултати от тази борба, те ще имат значителни последици както за ДПС, така и за политическата стабилност на България.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x