Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Доларът губи световни позиции

Доларът губи световни позиции

Според последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ), щатският долар продължава да губи позиции като основна резервна валута в световните финансови системи, въпреки че все още запазва своята доминираща роля. Докладът анализира тенденциите в международните резерви и посочва увеличеното присъствие на нетрадиционни резервни валути като австралийския, канадския и сингапурския долар, южнокорейския вон, валутите на скандинавските страни и китайския юан.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Според МВФ, нетрадиционните резервни валути осигуряват диверсификация и сравнително атрактивна възвръщаемост за държателите на резерви. С развитието на цифровите финансови технологии тези валути стават все по-достъпни за покупка, продажба и съхранение, което допринася за нарастващия им дял в международните резерви.

Анализаторите на МВФ отбелязват, че една от причините за намаляването на дела на щатския долар в международните резерви е политиката на някои големи държатели на резерви като Русия. Страната има геополитически причини да бъде предпазлива при съхранението на долари. Други държатели на резерви, като Швейцария, предпочитат да държат значителна част от своите резерви в евро поради географската близост и търговските връзки с еврозоната.

МВФ посочва, че икономическата фрагментация и потенциалната реорганизация на икономически и финансови дейности в отделни блокове могат да накарат държателите на резерви да диверсифицират своите активи. Тези процеси допълнително намаляват зависимостта от щатския долар.

Въпреки тези тенденции, МВФ отбелязва, че не може да се говори за ускорено намаляване на ролята на щатския долар в международните резерви. Статистиката на фонда показва, че стойността на долара се увеличава благодарение на затягането на паричната политика на САЩ, нарастващите геополитически рискове и стабилността на американската икономика.

Докладът на МВФ показва, че въпреки нарастващата роля на нетрадиционните резервни валути, щатският долар все още остава основната резервна валута в света. Тази динамика отразява сложната и многоаспектна природа на глобалната икономика, където геополитическите и икономически фактори играят решаваща роля за формирането на международните резерви.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x