Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
04.12.2023

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Дом съвета от вход 4 на 57 блок в бургаския квартал „Братя Миладинови“ отвърна на удара на Радостина Кънчева, показват документи, че от години не плаща задължителни такси /Видео и Снимки/

Дом съвета от вход 4 на 57 блок в бургаския квартал „Братя Миладинови“ отвърна на удара на Радостина Кънчева, показват документи, че от години не плаща задължителни такси /Видео и Снимки/

Продължават „междусъседските войни“ в блок 57 на бургаския квартал „Братя Миладинови“.

След сигнал до Днес България от живущата във вход 4 на панелката Радостнина Кънчева, че домоуправителят и някои членове на дом съвета са извършвали нарушения през годините със събиране на режийните и плащанията към различни лица, фирми и институции, бяхме потърсени и от ответната страна.

Радостина Кънчева

Наш журналист посети скандалния вход и се срещна с голяма част от живущите в него.

„Ние, живущите във вход 4 на блок 57 искаме да опровергаем с документи много неистини изказани от Радостина Кънчева в интервюто, което е дала за вашата медия“, настояват живущи във входа.

Разговаряме с домоуправителят Гани Петров, който се оказва, че не взема никакво възнаграждение за тази си дейност, а изпълнява функцията безвъзмездно.

„Изпълнявам функцията домоуправител безвъзмездно. Правя дребни ремонти и услуги на живущите с мои средства и не съм взел една стотинка за това от хората във входа. Просто няма кой да върши тази работа. Всички много говоря, въпросната госпожа също, но никой не иска да поеме отговорността да стане домоуправител“, разказва мъжът.

Касиерът на входа Нели Лафчиева представи набор от прилежно и добре съхранявани документи, касова книга в които са описани и подредени всички разходи, които са направени и средствата, които са събирани през годините от живущите. Наш журналист видя, че има документ удостоверяващ, че са правени и ревизии.

„Да, действително във входа има изкъртена и захабена мазилка. Затова участвахме и в програмата за саниране 2023 година. Входящият номер на документа е 226/09.01. 2023 година.До решението на МРРБ, което очакваме правим само неотложни ремоти. Все пак блокът е на 46 години. Отстранихме теч от мръсната канализация, почистихме запушената хоризонтална система и отводнителната шахта, защото се пълнеха асансьорната шахта и избите с фекалии. Извикахме роми, защото никой не искаше да чисти изпражнения. Прилагаме ордери с данни на лицата извършили това“, показва документите касиерката на входа Нели Лафчиева.

Възрастни хора живущи във входа потвърждават думите на домоуправителя и касиерката, като обясняват, че за извършените досега ремонти са закупували части, но не са давали пари на външни хора или фирми да ги извършват.

„Домоуправителят ни е инженер и сам извършва голяма част от подобренията. Това се прави с цел да се пестят средствата и да се избегнат конфликти с Радостина Кънчева, която постоянно прави проблеми за всяко едно нещо свързано с ремонтите. А те са неизбежни, блокът е много стар и има нужда от някои подобрения“, разказват жени от входа.

Проверяваме твърденията на Кънчева, че чистачка на входа няма, но се дават пари, които „потъват“ неизвестно къде.

Фактите сочат друго! Оказва се, че чистачка на блока има наета и за услугата се плаща месечно с касов ордер.

„Лъжа е, че не се чисти. Жената почиства вътрешните пространства и площадката с пейките пред входа всеки вторник. Госпожа Кънчева не дава една стотинка и за това. Тя въобще не плаща никакви такси с оправданието, че вечно е лъже някой.Приела е тази тактика от 20 години и така си я кара“, показват документи домоуправителят и касиерката.

За платената услуга поддръжка на асансьор от дом съвета предоставят на нашия репортер месечни фактури, които получават от фирмата изпълняваща тази дейност.

Нели Лафчийска представи пред журналист на Днес България и касовата книга с надлежно събрани подписи при набирането на месечните такси от домакинствата, включително и наемите.

Справките за приходите, разходите и наличността се поставят на специално корково табло във входа.

„Създали сме и вайбър група и текущите проблеми решаваме веднага. Естествено, Радостина Кънчева не се е присъединила към нея. Явно няма желание да се занимава с решаването на проблемите, а само да търси кусури и да създава напрежение и скандали“, коментира Нели Лафчиева.

Хората от входа са единодушни:

„Радостина Кънчева не плаща никакви такси, а ползва услугите, както всички живущи-осветление, асансьор и фонд ремонт. Това продължава години наред“.

В действителност засичаме в книгата множество задължения на лицето Радостина Кънчева /Виж снимките/

Касиерката и домоуправителят на входа прилагат протоколи за отчетност, които показват, че е направена ревизия за период от 2001 година до момента.

„На Кънчева е възложено да участва в ревизията. На събрание връчихме на Радостина папките с документи и касовата книга, въпреки несъгласието на много жители във входа. До момента госпожата не е дала документ за извършена проверка. Емилиан Симеонов излезе с протокол от направената на 01.04.2023 година ревизия. Как може да твърди, че не е виждала фактури, когато на снимки видни от вашата статия е предоставила такива на медията ви“, пита касиерката Нели Лафчиева.

Живущите във входа показват протокол от събрание на което е взето решение да се изплатят неполучените възнаграждения на бившия домоуправител Фотина Костова и подписи от живущите във входа с настояване Радостина Кънчева да бъде съдена за клевети.

„Радостина Кънчева и комшията Янко Шишманов имат претенции да използват „стаичките’ в междуетажните пространства, но те са само 7. От тях една ползва чистачката, а желаещите са 30 апартамента. И там сме взели рационални решение взети на събрание, не еднолично. Твърденията и за кражби на ток, вода, миризми на храна и нафта от избите, както и влизането вечер в апартамента й, ние не можем да коментираме, нека да го докаже“, категорични са Гани Петров и Нели Лафчиева.

От Днес България установяваме, че същите показания живущите във входа са дали пред районния инспектор на МВР през месец март, тази година. На тяхна основа и проверка от полицейски служители, прокуратурата прекратява преписка по жалба подадена от Радостина Кънчева.

Представен ни е списък с подписите на всички възмутени от разказаното от Радостина Кънчева пред нашата медия.

По време на преглеждането на документите от журналист на Днес България, Радостина Кънчева и нейни съседки влязоха в остър конфликт. Достигна се до размени на лични обиди и обвинения.

В касовата книга често срещаме името на госпожа Кънчева срещу името на което е изписано задълженията, които дължи от неплатени такси.

„Няма да плащам докато не видя фактури и ордери с печат“, продължава да настоява Кънчева.

Жената е убедена, че има „нередности“ в събирането на пари през годините и липсите възлизат на хиляди левове.

Това твърди те, но всички останалите и документите показват обратното.

„Ще потърся и адвокат с който са се консултирам. Ако трябва ще занимавам прокуратурата, защото всички тези документи са „фалшиви“, категорична е Кънчева.

Жителите на вход 4 в 57 блок са взели решение да наемат професионален домоуправител от фирми предлагащи тази услуга.

„Надяваме се, че тогава Радостина Кънчева най-после ще се успокои, че не я лъжат и ще започне да си плаща таксите“, надява се Гани Петров.

„Заради тази годпожа вече никой във входа не иска да се занимава със събиране на режийни такси, по извършване на ремонти и други такива належащи дейности. Нейната фикция, че е вечно лъгана е буквално параноична. Дано професионалния домоуправител и помогне да преодолее тази си мания“, споделя и касиерката Нели Лафчиева.

Радостина Кънчева обаче е повече от убедена: „Лъжат, ще търся правата си с адвокат и чрез прокуратурата“!

От Днес България призоваваме органите на реда и компетентните институции да се намесят извършвайки подробна проверка по случая за да се тушират бъдещи напрежения и ескалация на напрежението.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x