Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Духът на Белгия в Бургас с концертите на Мартина Табакова-пиано, Атанас Кръстев-виолончело и Кремена Оксенкруг-цигулка

Духът на Белгия в Бургас с концертите на Мартина Табакова-пиано, Атанас Кръстев-виолончело и Кремена Оксенкруг-цигулка

Предстоящите концерти в градовете Сливен и Бургас са посветени на белгийската музика и включват гениални и рядко изпълнявани творби на белгийските композитори Гьом Лекьо и Йозеф Йонген.

На 24.11. в Зала 2 на Експозиционен център ФЛОРА в изпълнение на изявените български изпълнители Атанас Кръстев – виолончело, Кремена Оксенкруг – цигулка и Мартина Табакова –
пиано, ще прозвучат Соната за цигулка и пиано от Г.Лекьо и Клавирно трио за цигулка,
пиано и виолончело от Й.Йонген.

Г.Лекьо живее и твори в Париж в края на XIX век, ученик е на бележити композитори, като Цезар Франк и Венсан Д`Енди. Въпреки ранната си смърт (умира едва на 24 годишна възраст), написва красива и стойностна музика, сред която е Соната за цигулка и пиано в сол мажор, по поръчка на именития цигулар Йожен Изаи.

Й.Йонген създава завладяващото Клавирно трио за пиано, цигулка и виолончело оп.10 през 1902г. То ще бъде изпълнено за пръв път в България именно на концертите в Сливен и Бургас от клавирно трио Мартина Табакова – пиано, Атанас Кръстев – виолончело и Кремена Оксенкруг – цигулка.

Програмата ще бъде записана в залата на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, гр. София и издадена на диск от италианския лейбъл NovAntiqua Records през 2024г.

И тримата изпълнители са изявени музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси, носители на престижни награди като „Музикант на годината“ на БНР , „Кристална лира“, „Златен век“ на Министерство на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата и др.

За да пресъздадат духа на XIX век и да пренесат поне за малко публиката в романтичната ера и музиката на Лекьо и Йонген, изпълнителите ще се превъплатят в образи от епохата с автентично облекло.

Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на Културата.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x