Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > ДЪРЖАВАТА ПОEMA 3 МЕСЕЧНИЯ НАЕМА НА РАБОТЕЩИТЕ УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ

ДЪРЖАВАТА ПОEMA 3 МЕСЕЧНИЯ НАЕМА НА РАБОТЕЩИТЕ УКРАИНСКИ БЕЖАНЦИ

Заплащането на наем за три месеца през работодателите е една от мерките, през която да насърчим заетостта на украинските бежанци под временна закрила. Това коментира пред журналисти председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която ще оглави и правителствения щаб за бежанците, предаде БТА.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Тя участва в дискусия в Дома на Европа на тема „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“. По-рано днес на същия форум вицепремиерът Калина Константинова изрази надежда в рамките на следващата седмица да пуснат мярка, свързана с подкрепа на заетост на украинските бежанци – подпомагане с наем за три месеца през работодателя.

Мариана Тошева коментира, че тази мярка е съгласувана с работодателите и по този начин ще им „се развържат ръцете“ на местно ниво да търсят вариант за настаняване. Тя посочи, че цялостният престой на украинските бежанци може да се окаже по-дългосрочен и това изисква те да започнат работа.

По думите й, украинските бежанци по-лесно ще се впишат, ако не са на по-големи групи. Тошева коментира, че работодателите са били изключително активни да предложат адекватни работни места с обучение преди започване на работа, предвид на това, че профилът на бежанците е предимно на жени, някои от които не са имали друга работа, а са се занимавали с отглеждането на децата. Един от бизнесите, който широко отвори врата, това е в сферата на производството – там, където може бързо да се влезе след кратко обучение, какъвто е шивашкият бизнес. Това е работа, която се припознава и от част от жените в Украйна, посочи тя. Тошева отбеляза, че има нужда от камериерки и рецепционистки, тъй като приближава сезонът, както и от хора в ресторантьорството. Има много желаещи да бъдат преподаватели и да се грижат за деца, каза Тошева. Тя допълни, че за по-квалифицираните – лекари, фелдшери, фармацевти, медицински сестри, се търсят форми да бъдат ангажирани по-адекватно в подкрепа на здравеопазването.
Една от тях е здравен медиатор. Има заявки, както от болници, така и от общини, допълни Тошева.

На въпрос къде ще бъдат настанени украинските бежанци, настанени в хотели до 31 май, председателят на ДАБ посочи, че една голяма част от ведомствата са дали своите бази и е направена оценка на състоянието и необходимите ремонти. Има отделна програма как да се съдейства на бежанците да да си намерят квартира, допълни тя. Има хора, които искат да си плащат сами. Не всички украински бежанци непременно и единствено разчитат на тотална помощ от държавата. Напротив, те са проактивни, търсят работа, коментира Мариана Тошева.

В момента около 57 хиляди бежанци от Украйна са настанени в хотели и къщи за гости, посочи тя. По думите й, разбираемо е, че не могат всички да бъдат преместени. Затова се търсят общежития и ведомствени жилища, които могат също след известен ремонт също да се адаптират. Зимните курорти не са съвсем изключени, винаги трябва да има резервен вариант, коментира Тошева и допълни, че никой не знае колко още хора ще влязат в страната и ще излязат. Тя заяви, че центровете на ДАБ няма да бъдат настанявани лица от Украйна, тъй като и капацитетът ни не би могъл да отговори на нуждите, а и има повишен миграционен натиск откъм Турция.

   Източник: 24 часа

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x